AMD odkládá začátek prodeje desktopových čipů Ryzen 9000

25. 7. 2024. (redaktor: František Doupal, zdroj: PCmag.com, AMD)
AMD se na základě kontrolních zkoušet, které odhalily některé nevyhovující čipy, rozhodla odložit zahájení celosvětového prodeje procesorů Ryzen řady 9000 pro stolní počítače. V závislosti na konkrétní variantě by se čipy měly do obchodů dostat 8. nebo 15. srpna 2024.

Nová generace procesorů měla být uvedena na trh 31. července. Ve středu však AMD uvedlo, že posouvá datum vydání na srpen, aby mělo dostatek času na výměnu méně kvalitních čipů. K tomuto kroku se firma rozhodla poté, co v prvních, počátečních dodávkách odhalila i méně kvalitní čipy.

„Při závěrečných kontrolách jsme zjistili, že počáteční výrobní jednotky, které byly dodány našim obchodním partnerům, nesplňují plně naše očekávání v oblasti kvality. Z opatrnosti a v zájmu zachování nejvyšší kvality pro každého uživatele Ryzenů spolupracujeme s našimi obchodními partnery na výměně původních výrobních jednotek za čerstvé,“ uvedla společnost ve svém prohlášení.

Tato změna má společnosti AMD pomoci vyhnout se chaotickému vydání Ryzenů 9000 - problému, který v posledních týdnech zaznamenal konkurenční Intel u svých vlastních desktopových čipů. Nevýhodou však je, že fanoušci AMD si budou muset na řadu Ryzen 9000 počkat o týden či dva navíc, v závislosti na modelu čipu.

„Procesory Ryzen 7 9700X a Ryzen 5 9600X budou nyní v prodeji 8. srpna a procesory Ryzen 9 9950X a Ryzen 9 9900X budou v prodeji 15. srpna,“ uvedla společnost AMD.

Společnost plně nevysvětlila, co bylo u nevyhovujících čipů zjištěno. Mluvčí společnosti AMD však uvedla, že nejde o problém s procesory jako takovými, ale o komplikace související s testováním. Při počátečním testování procesorů řady Ryzen 9000 byly zjištěny problémy, které by teoreticky mohly vést k tomu, že se na trh dostane malé množství čipů, které nesplňují standardy kvality AMD.

Štítky: 

Podobné články

Intel uvedl na trh desktopové procesory řady Core Ultra 200S

16. 10. 2024. (redaktor: František Doupal, zdroj: Intel, arstechnica.com)
Nové procesory společnosti Intel pro stolní počítače přinášejí vlastnosti a funkce notebookových čipů Core Ultra do stolních počítačů. Vedle mnoha atraktivních novinek, které se soustředí primárně na vylepšení produktivity a energetické účinnosti, si však přinesly také podobné výhrady, které směřují primárně k oblasti (herního) výkonu. Čtěte více

Intel na prodej? Qualcomm by měl o koupi zájem

24. 9. 2024. (redaktor: František Doupal, zdroj: The Wall Street Journal, The Verge)
Kolem Intelu je v poslední době pořádně rušno. A zdá se, že rozruch jen tak neskončí. Naposledy přilil do ohně Qualcomm, známá společnost zabývající se návrhem čipů a telekomunikačních produktů, která by podle neoficiálních informací chtěla Intel akvírovat. Čtěte více

Transformace Intelu počítá s vyčleněním výroby čipů a pozastavením výstavby evropských továren

20. 9. 2024. (redaktor: František Doupal, zdroj: Intel, The Verge, Techradar)
Generální ředitel Intelu Pat Gelsinger plánuje vyčlenit továrny na výrobu čipů do nezávislé dceřiné společnosti Intel Foundry Services. Transformace firmy (přinejmenším na další dva roky) také zastaví výstavbu čipových továren v Polsku a Německu. Čtěte více

Intel představil čipy Core Ultra druhé generace. Slibují obrovské zlepšení v oblasti AI a efektivity

6. 9. 2024. (redaktor: František Doupal, zdroj: Intel, www.trustedreviews.com, www.tomshardware.com)
Společnost Intel představila své dosud nejvýkonnější procesory kategorie x86 řady Intel Core Ultra 200V pro notebooky. Čipy přinášejí vyšší výkon v oblasti umělé inteligence a řadu dalších vylepšení. Intel dokonce sebevědomě prohlašuje, že jde o nejvýkonnější procesory ve své třídě a plnohodnotnou konkurenci pro architekturu ARM. Čtěte více