Transformace Intelu počítá s vyčleněním výroby čipů a pozastavením výstavby evropských továren

20. 9. 2024. (redaktor: František Doupal, zdroj: Intel, The Verge, Techradar)
Generální ředitel Intelu Pat Gelsinger plánuje vyčlenit továrny na výrobu čipů do nezávislé dceřiné společnosti Intel Foundry Services. Transformace firmy (přinejmenším na další dva roky) také zastaví výstavbu čipových továren v Polsku a Německu.

Společnost Intel ve snaze o transformaci podniku a zabránění dalším ztrátám (a s tím spojenému propadu akcií) oddělí části zabývající se (fyzickou) výrobou čipů. Oznámil to generální ředitel společnosti Pat Gelsinger. Nová organizace by se měla jmenovat „Intel Foundry Services (IFS)“ a stane se nezávislou dceřinou firmou, která by měla disponovat větší finanční transparentností a samostatní. Zároveň by to mělo firmě umožnit získat nové zdroje pro své financování.

Nová společnost bude mít vlastní správní/provozní radu a bude vykazovat své finanční výsledky odděleně od společnosti Intel. Intel také (nejméně) na dva roky zastavuje práce na továrnách, které staví v Polsku a Německu. Společnost však pokračuje ve výstavbě svých závodů v Arizoně, Oregonu, Novém Mexiku a Ohiu (které jsou podporovány miliardami dolarů získanými díky tzv. Chips Actu americké vlády).

Součástí právě přijímaných opatření  by měl být také prodej podílu ve společnosti Altera, která se zabývá výrobou programovatelných čipů a kterou Intel získal v roce 2015. Intel také zredukuje přibližně dvě třetiny svých globálních nemovitostí. Cílem transformace je snížit náklady společnosti přibližně o deset miliard dolarů.

Všechny výše zmiňované změny by měly mít zásadní význam pro návrat společnosti na pozici předního výrobce čipů. I kvůli rozsáhlým problémům, které postihly procesory Core 13. a 14. generace, firma vykázala v prvním čtvrtletí roku 2024 ztrátu ve výši 1,6 miliardy dolarů, přičemž jen její podnikání v oblasti výroby čipů vykázalo v roce 2023 provozní ztráty ve výši sedm miliard dolarů. Již v srpnu Intel oznámil propouštění, které se dotklo či ještě dotkne celkem asi 15 000 pracovníků. Nyní Intel tvrdí, že je „více než v polovině“ tohoto cíle.

Do budoucna Intel hodně spoléhá na svůj nový výrobní proces 18A, který by mu měl pomoct zastavit ekonomický propad. Podle nedávných zpráv, se kterými přišla například agentura Reuters, však první testy prozatím nevykázaly příliš dobré výsledky. Intel by přitom měl první dodávky čipů na této architektuře zahájit již v příštím roce. Odběrateli by měly být firmy jako Microsoft či Amazon.

Štítky: 

Podobné články

Intel představil čipy Core Ultra druhé generace. Slibují obrovské zlepšení v oblasti AI a efektivity

6. 9. 2024. (redaktor: František Doupal, zdroj: Intel, www.trustedreviews.com, www.tomshardware.com)
Společnost Intel představila své dosud nejvýkonnější procesory kategorie x86 řady Intel Core Ultra 200V pro notebooky. Čipy přinášejí vyšší výkon v oblasti umělé inteligence a řadu dalších vylepšení. Intel dokonce sebevědomě prohlašuje, že jde o nejvýkonnější procesory ve své třídě a plnohodnotnou konkurenci pro architekturu ARM. Čtěte více

Intel uvedl na trh procesory Xeon W-3500 a Xeon W-2500 pro pracovní stanice

3. 9. 2024. (redaktor: František Doupal, zdroj: Intel)
Nové procesory Intel Xeon W-3500 a Intel Xeon W-2500 přicházejí s rozšířenou výpočetní architekturou Sapphire Rapids Refresh a až 60 výkonnými jádry. Oproti svým předchůdcům novinky nabízejí větší počty jader a vyšší takty, ale zároveň zachovávají (nebo dokonce snižují) ceny. Obě modelové řady jsou kompatibilní se základními deskami Intel W790, ale vyšší modely jsou mezigeneračně energeticky náročnější. Čtěte více

Intel reaguje na problémy svých procesorů: Vydává patch a rozšiřuje záruku

14. 8. 2024. (redaktor: František Doupal, zdroj: PCmag.com, Tomshardware.com, Intel)
Společnost Intel se snaží co nejrychleji minimalizovat škody spojené s poruchovými desktopovými čipy Intel Core 13. a 14. generace. Výrobce jednak hodlá zákazníky o kvalitě svých čipů přesvědčit prodloužením záruky o dva roky a aktuálně již také vypouští opravný patch, který by měl být schopný problém v mikrokódu procesorů, tedy hlavní příčinu všech potíží, vyřešit. Čtěte více

AMD odkládá začátek prodeje desktopových čipů Ryzen 9000

25. 7. 2024. (redaktor: František Doupal, zdroj: PCmag.com, AMD)
AMD se na základě kontrolních zkoušet, které odhalily některé nevyhovující čipy, rozhodla odložit zahájení celosvětového prodeje procesorů Ryzen řady 9000 pro stolní počítače. V závislosti na konkrétní variantě by se čipy měly do obchodů dostat 8. nebo 15. srpna 2024. Čtěte více