Bluetooth 6.0 se zajímavými novinkami se blíží

26. 9. 2024. (redaktor: František Doupal, zdroj: Bluetooth SIG)
Na významnější mezigenerační aktualizaci protokolu se čeká již delší dobu. Specifikace varianty Bluetooth 6.0 však již byla oficiálně vydána a my si proto můžeme přiblížit praktické novinky, kterých se v blízké budoucnosti na svých zařízeních dočkáme.

Technologie Bluetooth, která byla na trh poprvé uvedena již v roce 1998, je dnes takřka všude. Ve větší či menší míře na ni spoléháme u drtivé většiny moderních zařízení včetně telefonů, tabletů, počítačů, myší a klávesnic, herních ovladačů, reproduktorů a sluchátek, kamer a fotoaparátů, technologií chytré domácnosti atd. atd.

Poslední  významná mezigenerační aktualizace (Bluetooth 5.0) vyšla v roce 2016. Od té doby byly vydávány jen dílčí revize, které sice určitá průběžná vylepšení přinášely, ale na větší novinky jsme museli čekat. Nyní je čekání u konce a příslib významnějších změn je před námi. Na co se tedy můžeme u Bluetooth 6.0 těšit?

Nejdůležitější novinky Bluetooth 6.0

Jednou z nejzajímavějších funkcí protokolu Bluetooth 6.0 je tzv. „Channel Sounding“, která umožňuje lokalizovat nejrůznější předměty s mnohem větší přesností než předchozí verze Bluetooth. Ve skutečnosti by je mělo být možné vyhledat s přesností v řádu centimetrů.

Tato funkce by však navíc neměla být použitelná jen na krátkou vzdálenost – při stejné účinnosti by měla fungovat i na větší vzdálenosti. Pokud tedy bude vše fungovat tak, jak se předpokládá, mohlo by jít i o výrazné vylepšení stávajících lokalizačních technologií firem jako Apple, Google, Samsung či Tile. Funkce Channel Sounding v Bluetooth 6.0 by si dokonce mohla najít cestu do dalších typů zařízení, která potřebují ochranu proti ztrátě, jako jsou dálkové ovladače. Zlepšení by se pak mohlo dočkat i fungování chytrých zámků nebo odemykání automobilů.

V současné chvíli se za tímto účelem využívá ultraširokopásmová technologie UWB (například u Apple Find My), ale Bluetooth 6.0 má potenciál tuto možnost rozšíří na mnohem větší škálu hardwaru.

Bluetooth 6.0 však slibuje i několik dalších funkcí, které na první pohled vypadají velice slibně. Například funkce „Isochronous Adaptation Layer“ (ISOAL) by měla přinést další zlepšení kvality zvuku, a to v reálném čase. Současně s tím by mělo dojít také ke snížení latence a tím pádem i zajištění plynulejšího přenosu zvuku.

Velký důraz by je kladen také na zlepšení efektivity. Zařízení by tak mezi sebou měla komunikovat pouze v případě, kdy je to opravdu nezbytné, a nepřenášet žádná nadbytečná data. To by se mělo projevit například sníženou spotřebou energie. Díky vyšší efektivitě by se měla teoreticky zvýšit také rychlost komunikace, ačkoli základní rychlost protokolu se nemění.

Kdy se Bluetooth 6.0 dočkáme v praxi?

V současné chvíli víme, že již byly schváleny finální specifikace nové generace této bezdrátové technologie a že výrobci mají přístup k potřebným informacím. Přesný harmonogram uvádění produktů na trh k dispozici nemáme, ale podle oborových odborníků lze nástup Bluetooth 6.0 očekávat během příštího roku. Čistě teoreticky i dříve, ale čas do konce roku 2024 se krátí…