Cisco a Honeywell mají společné AI řešení pro úspory energií v budovách

25. 9. 2024. (redaktor: František Doupal, zdroj: Cisco systems)
Společnosti Cisco a Honeywell spojily své technologie do řešení, které s využitím umělé inteligence dokáže v reálném čase optimalizovat spotřebu energie v komerčních budovách a přizpůsobit vytápění či klimatizaci podle aktuální obsazenosti. Nasazení společné platformy v provozu budovy nebo celého kampusu dovoluje razantně snížit spotřebu energií a tím i snížit uhlíkovou stopu.

„V režimu hybridní práce již zdaleka neplatí, že zejména kancelářské budovy jsou obsazeny zaměstnanci v pracovních dnech v době například od 9 do 17 hodin. Naopak využívání objektů výrazně kolísá, a to nejen v průběhu pracovního dne, ale i během týdne. Majitelé budov, kteří tomuto nepravidelnému rytmu dokážou přizpůsobit vytápění, klimatizaci, osvětlení, ale třeba i úklidové a údržbářské práce, mohou výrazně ušetřit na provozních nákladech,“ uvedl síťový expert Cisco Dominik Soukup.

Podstatné zvýšení flexibility do managementu provozu budov přináší společná platforma Cisco a Honeywell. Obě společnosti zkombinovaly do jednoho řešení své produkty Cisco Spaces a Honeywell Forge Sustainability+ for Buildings. Platforma využívá umělou inteligenci a strojové učení k monitoringu budov a následnému řízení systémů vytápění, větrání či klimatizace v reálném čase podle aktuální vytíženosti prostor.

Cisco Spaces shromažďuje data o obsazenosti a prostředí v budově přímo ze síťové infrastruktury Cisco (například přístupové body, routery), různých senzorů, zařízení pro spolupráci, ale i IoT prvků třetích stran. Mimořádnou výhodu Cisco Spaces přitom představuje fakt, že nevyžaduje do systému přidávat žádný další hardware. Honeywell Forge Sustainability+ for Buildings pak tyto informace využívá ke zlepšení energetické účinnosti a poskytuje přehled o využití budov.

Teplota, osvětlení a větrání v místnostech se autonomně nastavují především podle toho, kde a kdy se v budově nacházejí lidé. To v konečném důsledku pomáhá automatizovat každodenní provoz budovy, optimalizovat spotřebu energie, ale současně i zvýšit komfort zaměstnanců (když například systém automaticky vyvětrá místnost před nadcházející schůzkou).

Nasazení řešení pomáhá výrazně snížit spotřebu energií, což se promítá i do omezení emisí skleníkových plynů. Vzhledem k tomu, že budovy tvoří podstatnou část globálních emisí uhlíku a systémy vytápění, chlazení a ventilace představují 40–60 % z jejich celkové spotřeby energie, přináší společné řešení Cisco a Honeywell i významný krok pro snižování uhlíkové stopy budov.

Štítky: 

Podobné články

Netatmo představilo novou značku dostupných chytrých zařízení pro inteligentní domácnost omajin

13. 9. 2024. (redaktor: František Doupal, zdroj: omajin)
Francouzská společnost Netatmo uvádí na trh novou značku produktů omajin. Jako mladší sestra značky Netatmo se omajin soustředí na cenově dostupné produkty, které se snadno instalují a jednoduše používají. Značka se hodlá zaměřit na co nejširší publikum. Čtěte více

Philips Hue uvádí pokročilou synchronizaci osvětlení a nové možnosti integrace a zabezpečení

10. 9. 2024. (redaktor: František Doupal, zdroj: Philips Hue)
Společnost Signify představila novou generaci zařízení Philips Hue Play HDMI sync box 8K, které se uplatní při hraní her, sledování filmů a poslechu hudby. Řešení umožňuje synchronizaci světel s nejnovějším video standardem HDMI 2.1, který používají herní zařízení, jako je PS5 a Xbox řady X. Představena byla i nová svítidla a vylepšení aplikací s širokými možnostmi personalizace. Čtěte více

Samsung na veletrhu IFA 2024 rozšířil nabídku produktů s umělou inteligencí

10. 9. 2024. (redaktor: František Doupal, zdroj: Samsung)
Společnost Samsung na veletrhu IFA oslavila stoleté výročí této prestižní akce a představila další kroky při naplňování své vize AI For All, tedy Umělá inteligence pro každého. Na tiskové konferenci firma zdůraznila, že hodlá umělou inteligenci se všemi jejími výhodami i nadále nabízet stále většímu množství zájemců po celém světě. Čtěte více

Sada kamery a solárního panelu od TP-Linku zajistí nepřetržitý dohled bez nutnosti zavádění kabelů

2. 9. 2024. (redaktor: František Doupal, zdroj: TP-Link)
Společnost TP-Link představuje novinku na trhu domácí bezpečnosti – sadu s bezdrátovou kamerou Tapo C410 v balení se solárním panelem. Produkt zaujme zákazníky, kteří hledají spolehlivou a bezúdržbovou bezpečnostní kameru bez nutnosti kabelového připojení či měnění baterií. Čtěte více