Byla to jen otázka času: Malware a ransomware jako služba

25. 9. 2024. (redaktor: František Doupal, zdroj: Thein Security)
Modely předplatného, jako jsou Malware-as-a-Service (MaaS) a Ransomware-as-a-Service (RaaS), výrazně snížily vstupní bariéru pro méně zkušené útočníky, což usnadňuje provádění komplexních útoků. Tento vývoj je zásadní změnou v oblasti kybernetických hrozeb.
Petr Zahálka, obchodní ředitel Thein Security

Koncept „jako služba“ je běžný v IT, například Software-as-a-Service (SaaS) nebo Device-as-a-Service (DaaS), a nyní si našel místo i mezi kyberzločinci v podobě Cybercrime-as-a-Service. Zkušení útočníci nyní prodávají své služby méně zkušeným, což vede k nárůstu kyberútoků.

Darktrace ve své pololetní zprávě pro rok 2024 zdůrazňuje, že MaaS zůstane dominantním faktorem v prostředí hrozeb. Nejčastějšími hrozbami jsou malware kradoucí informace, trojské koně, trojské koně pro vzdálený přístup (Remote Access Trojans - RAT), botnety a loadery. Darktrace také varuje před nárůstem útoků s dvojitým vydíráním, kdy útočníci po úspěšném ransomwarovém útoku znovu požadují výkupné.

V přehledu hrozeb zmiňuje Darktrace také trvající oblíbenost e-mailového phishingu, s varovným zjištěním, že 62 % phishingových e-mailů obchází ověřování DMARC (Domain-based Message Authentication Reporting and Conformance). Toto selhání v ochraně zdůrazňuje nutnost modernizace bezpečnostních opatření v e-mailové komunikaci.

Ochrana proti MaaS a RaaS s využitím moderních technologií

Vzhledem k nárůstu těchto hrozeb je nezbytné, aby firmy zaujaly proaktivní přístup ke kybernetické bezpečnosti. Dříve nákladné bezpečnostní nástroje, které byly dostupné jen velkým korporacím, jsou nyní implementovatelné i v menších firmách. Mezi tyto technologie patří:

  • Next-Generation Firewally (NGFW): Poskytují pokročilou ochranu proti hrozbám díky funkcím jako inspekce DNS provozu, blokování přístupu ke škodlivým doménám a detekce pokročilých hrozeb, které mohou být součástí MaaS a RaaS útoků.
  • Threat Intelligence: Integrace s platformami Threat Intelligence umožňuje NGFW identifikovat a blokovat nové hrozby v reálném čase, včetně rozpoznání phishingových útoků, které by mohly sloužit jako vstupní bod pro MaaS a RaaS útoky.
  • Security Operations Center (SOC): Připojení k SOC poskytuje nepřetržitý dohled nad síťovým provozem, což umožňuje rychlou detekci a reakci na hrozby. SOC dokáže identifikovat neobvyklé aktivity v síti, které by mohly indikovat pokusy o spuštění malwaru nebo ransomwaru jako služby, a rychle podniknout nezbytné kroky k minimalizaci škod.

Díky moderním bezpečnostním nástrojům, jako jsou Next-Generation Firewally a služby SOC, mohou firmy zajišťovat efektivní ochranu proti rostoucím hrozbám.

„Více než dříve je nutné, aby kybernetická bezpečnost měla ve firmách prioritu a z reaktivních aktivit se změnila na proaktivní,“ řekl Petr Zahálka z Thein Security. „Firmy mají dnes na výběr dostatek vhodných nástrojů, které mohou zásadně přispět k vyšší kybernetické bezpečnosti.“

Autor: Petr Zahálka, obchodní ředitel Thein Security

Podobné články

Ze dnů na hodiny. AI působí jako katalyzátor ransomwarových útoků, rovněž však jako jejich brzda

6. 9. 2024. (redaktor: František Doupal, zdroj: Soitron)
Ransomwarové gangy útočí rychleji než kdy dříve. Doba od rekognoskace oběti, infiltrace zařízení, exfiltraci či zašifrování dat se zkracuje z dnů na pouhé hodiny. Umocňující trend podporuje nový „pomocník“ - umělá inteligence (AI). Její sílu lze však využít i k obraně. Čtěte více

České organizace čelí nadprůměrnému počtu ransomwarových útoků

27. 8. 2024. (redaktor: František Doupal, zdroj: Check Point)
Kyberbezpečnostní společnost Check Point Software Technologies upozorňuje, že během první poloviny roku 2024 došlo k zásadnímu nárůstu kyberútoků na české organizace. Čtěte více

Podle studie HP Wolf Security je každá pátá firma zasažena útoky na dodavatelský řetězec hardwaru

20. 8. 2024. (redaktor: František Doupal, zdroj: HP Inc.)
Společnost HP Inc. zveřejnila výsledky globálního průzkumu HP Wolf Security, který upozorňuje na rostoucí nebezpečí kyberútoků cílících na fyzické dodavatelské řetězce zařízení. Studie, jíž se zúčastnilo 800 expertů na IT bezpečnost, zdůrazňuje potřebu zaměřit se na důkladnější ochranu hardwaru i firmwaru kvůli očekávanému nárůstu útoků na dodavatelské řetězce hardwaru a manipulaci se zařízeními. Čtěte více

Průzkum Acronis hlásí 293% nárůst e-mailových útoků

2. 8. 2024. (redaktor: František Doupal, zdroj: Acronis)
Zpráva Acronis Cyberthreats Report H1 2024 zjistila, že e-mailové útoky zaznamenaly 293% nárůst ve srovnání se stejným obdobím roku 2023. Rostl také počet detekovaných ransomwarových útoků, který od 4. čtvrtletí 2023 do 1. čtvrtletí 2024 narost o 32 %. Čtěte více