ICT specialistky berou o 16 tisíc méně než muži

31. 7. 2024. (redaktor: František Doupal, zdroj: ČSU)
V roce 2023 vzrostla průměrná hrubá měsíční mzda ICT odborníků meziročně o devět procent na více než 76 tisíc korun. Stotisícovou hranici překročila mzda vývojářů softwaru. Ve výdělcích ICT specialistů se výrazně rozevírají nůžky mezi mzdovou a platovou sférou.

V Česku je na pozicích ICT odborníků zaměstnáno zhruba 225 tisíc osob (4,4 % zaměstnané populace). Jejich počet v Česku i dalších zemích EU roste, přičemž v roce 2023 jich v zemích EU27 pracovalo necelých deset milionů. V zaměstnané populaci zaujímali ICT odborníci nejvyšší podíly ve Švédsku, Finsku, Nizozemsku a Estonsku.

Mezi ICT odborníky hrají klíčovou roli ICT specialisté, kam patří především analytici, vývojáři, programátoři a datoví specialisté. Ti jak v Česku, tak v celé EU představují přibližně polovinu ze všech ICT odborníků. Za pět let vzrostl počet ICT specialistů v Česku o polovinu. Více než třetina ze zhruba 110 tisíc ICT specialistů byla v roce 2023 zaměstnána v hlavním městě a ženy z nich u nás zaujímaly dlouhodobě okolo 10 %, nejméně ze zemí EU.

ICT obory na vysokých školách v Česku v roce 2023 studovalo necelých 25 tisíc osob, které tvořily 8 % vysokoškolských studentů. V posledních letech se mezi studenty ICT oborů zvýšil podíl žen a cizinců. „Na konci roku 2023 téměř pětinu studentů ICT oborů tvořily ženy, což je ale stále druhý nejnižší podíl studentek hned za oborem Inženýrství a strojírenství. Třetinu ze všech studentů ICT na vysokých školách v Česku pak tvořili cizinci, nejčastěji občané Slovenska,“ doplnila Markéta Pištorová z odboru statistik rozvoje společnosti ČSÚ.

Výdělky ICT odborníků se dlouhodobě pohybují vysoko nad průměrnou mzdou. V roce 2023 průměrná hrubá měsíční mzda ICT odborníků činila 76 637 korun, tedy meziročně o 6 430 korun více. Manažeři, inženýři a specialisté brali v průměru 92 500 Kč, technici, mechanici a opraváři v ICT pak 53 800 Kč. Kromě řídících pracovníků, jejichž průměrná mzda přesáhla 145 tisíc korun, měli mezi ICT odborníky nejvyšší mzdy vývojáři softwaru, a to 103 tisíc korun.

Průměrná hrubá měsíční mzda ICT specialistů v roce 2023 dosáhla 88 tisíc korun. ICT specialisté zaměstnaní ve mzdové sféře pobírali 90 tisíc, tj. o 37 tisíc korun více než ve sféře platové. „Zatímco ve mzdové sféře berou ICT specialisté téměř dvojnásobek toho, co ostatní zaměstnanci v soukromé sféře, ve veřejné sféře je plat ICT specialistů vyšší jen o zhruba desetinu v porovnání s ostatními zaměstnanci odměňovanými podle platových tabulek,“ uvedl Martin Mana, ředitel odboru statistik rozvoje společnosti ČSÚ.

Stejně jako ve většině ostatních profesí pobírají i mezi ICT specialisty vyšší mzdy muži než ženy. Rozdíl v jejich odměňování je podstatně výraznější ve mzdové sféře. Zatímco v ní muži ICT specialisté v roce 2023 vydělávali průměrně přes 92 tisíc korun měsíčně, jejich kolegyně necelých 76 tisíc. Ve sféře platové činil tento rozdíl necelé čtyři tisíce korun. Průměrný plat ICT specialistek dosáhl ve veřejné sféře 50 tisíc a mužů necelých 54 tisíc korun.

Další detaily najdete zde.

Podobné články

Zaměstnanci využívající AI jsou v práci spokojenější

30. 9. 2024. (redaktor: František Doupal, zdroj: HP Inc.)
Nové vydání studie HP Work Relationship Index (WRI), která po celém světě zkoumá vztah zaměstnanců k práci, ukazuje, že pouze 28 % znalostních pracovníků má zdravý vztah k práci, což je o jeden procentní bod více než v loňském roce. Studie zároveň přináší nové poznatky o tom, jak vztah k práci zlepšit: například prostřednictvím umělé inteligence a osobního přístupu. Čtěte více

Nedostatek IT specialistů řeší firmy nákupem MSP služeb

21. 8. 2024. (redaktor: František Doupal, zdroj: Zebra systems)
V důsledku stále se zvětšující mezery mezi potřebou organizací řídit rozrůstající se IT infrastrukturu a dostupností specialistů roste počet neobsazených pozic v oblasti správy IT. Stále více firem tak řeší tento problém nákupem služeb od poskytovatelů řízených služeb (MSP). Čtěte více

Pro 45 % MSP je dnes nejdůležitější udržet krok s novými technologiemi

26. 6. 2024. (redaktor: František Doupal, zdroj: Zebra systems)
Podle téměř poloviny prodejců společnosti Zebra systems je dnes hlavní výzvou pro IT administrátory udržet krok s nejnovějšími technologiemi. IT pracovníci aktuálně využívají převážně MSP nástroje pro vzdálenou správu a monitoring či backup, ale musejí se začít adaptovat na rychle se rozvíjející segment MSSP nástrojů pro poskytování služeb kybernetické bezpečnosti. Čtěte více

Informační technologie živí v ČR přes 80 tisíc podnikatelů

25. 6. 2024. (redaktor: František Doupal, zdroj: smitio)
Byznysu v informačních technologiích se v Česku nebývale daří. Firmy ročně vydělají desítky miliard. S nástupem umělé inteligence mají firmy i živnostníci žně – poptávka po jejich službách je enormní. Čtěte více