S phishingem se setkaly téměř dvě třetiny českých uživatelů internetu

6. 11. 2023. (redaktor: František Doupal, zdroj: Sophos)
Šest z deseti Čechů se podle průzkumu společnosti Sophos v posledním roce setkalo s pokusem o vylákání jejich osobních údajů prostřednictvím falešných e-mailů. Druhým nejčastějším typem phishingu byl pokus o oklamání uživatele na některé z komunikačních platforem jako WhatsApp, Messenger či Telegram. Kyberzločinci se snaží získat důvěrné informace i pomocí SMS.

Mnoho tuzemských uživatelů internetu útoky hackerům bohužel usnadňuje - podle studie společnosti Sophos každý třetí respondent předává svá přihlašovací hesla a skeny důležitých dokumentů prostřednictvím aplikací pro rychlé zasílání zpráv.

E-mail, SMS, telefon - hackeři útočí ze všech stran

Průzkum zjistil, že 62 % českých uživatelů internetu obdrželo v posledním roce podvodné e-maily od kyberzločinců a 41 % respondentů potvrdilo přijetí podvodné zprávy na některém z instantních komunikačních kanálů, jako WhatsApp, Messenger, či Telegram. Textovou zprávu od podvodníků pak obdrželo 35 % dotázaných. V průměru každý pátý respondent přijal podezřelý telefonát (22 %).

Poláci a Maďaři čelí více esemeskám a hovorům

Situace v Polsku a Maďarsku, kde společnost Sophos provedla totožný průzkum, je odlišná. Poláci se s falešnými e-maily (47 %) a rychlými zprávami (32 %) setkali v menší míře než Češi (62 %, resp. 41 %). Tato míra však stále naznačuje, že jde o účinné metody phishingu. Naopak podezřelou SMS (42 %) a telefonický hovor (36 %) přijalo výrazně více Poláků (vs. 35 %, resp. 22 % Čechů).

Podobné zkušenosti s phishingovými útoky mají i Maďaři. Zprávu zaslanou za účelem získání osobních údajů našel své e-mailové schránce každý druhý maďarský respondent. Téměř 40 % dotázaných přiznalo, že obdrželo falešnou textovou zprávu, a 29 % respondentů hovořilo telefonicky s podvodníkem, který se vydával za někoho jiného. Avšak pouze každý pátý maďarský respondent se setkal s phishingem prostřednictvím aplikace Messenger nebo WhatsApp.

Pohodlí vs. bezpečnost

Respondenti ze všech zemí byli také dotázáni, zda někdy posílali nebo přijali skeny dokumentů nebo přihlašovací údaje prostřednictvím populárních instant messengerů. Ukázalo se, že tímto způsobem si důvěrné informace předává třetina Čechů. Nejčastěji tak činí uživatelé ve věkové skupině 18-35 let (38 %) a lidé s vysokoškolským vzděláním (39 %). U Poláků si tímto způsobem důvěrné informace předává každý čtvrtý uživatel internetu (27 %), Maďaři jsou v tomto ohledu nejzodpovědnější (13 %).

„Lidé mají tendenci si věci usnadňovat. Proto nás nepřekvapuje, že někteří respondenti přiznávají zasílání přístupových hesel nebo dokumentů v běžných zprávách. Je to jednoduché, rychlé a pohodlné, ale ne vždy bezpečné. Bohužel změnit návyky pohodlných uživatelů není snadné,“ vysvětlil Dr. Damian Galuszka, sociolog, odborný asistent na Fakultě humanitních studií AGH a člen laboratoře EduVRLab.

Aplikace jako Messenger nebo WhatsApp k zasílání soukromých údajů podle průzkumu nepoužívá 70 % dotázaných z České republiky (stejně jako 62 % respondentů z Polska a celých 87 % z Maďarska). Nicméně 18 % tuzemských uživatelů internetu přiznává, že dostává důvěrné informace od přátel a rodiny prostřednictvím rychlých zpráv (17 % v Maďarsku a 15 % v Polsku).

O průzkumu

Průzkum provedla nezávislá výzkumná agentura IPSOS v červnu 2023 na vzorku 846 respondentů užívajících internet a webové služby ve věku 18 – 65 let. Identický průzkum byl jménem společnosti Sophos proveden také v Polsku a Maďarsku.

Podobné články

Schneider Electric posouvá laťku v oblasti kybernetické bezpečnosti datacenter

18. 10. 2024. (redaktor: František Doupal, zdroj: Schneider Electric)
Společnost Schneider Electric jako první v oboru získala vyšší úroveň certifikace kybernetické bezpečnosti pro svou platformu EcoStruxure IT Network Management Card 3. Tato certifikace s kódovým označením IEC 62443-4-2 SL2, udělená nezávislou společností TÜV Rheinland, poskytuje správě datacenter zvýšenou ochranu proti kybernetickým hrozbám. Čtěte více

Každý třetí útok ransomwaru na české firmy začíná zneužitím zranitelnosti

30. 9. 2024. (redaktor: František Doupal, zdroj: Sophos)
Nejčastějším zdrojem ransomwarových útoků na české společnosti v roce 2023 bylo zneužití zranitelnosti systému zabezpečení. Firmy se na kybernetické útoky připravují, ale stále nedostatečně - pouze 57 % z nich zálohuje data a 42 % zaměstnává specialisty na kybernetickou bezpečnost nebo provozuje interní SOC. Ještě hůře na tom jsou firmy s plány obnovy nebo plány na zachování kontinuity provozu. Čtěte více
Petr Zahálka, obchodní ředitel Thein Security

Byla to jen otázka času: Malware a ransomware jako služba

25. 9. 2024. (redaktor: František Doupal, zdroj: Thein Security)
Modely předplatného, jako jsou Malware-as-a-Service (MaaS) a Ransomware-as-a-Service (RaaS), výrazně snížily vstupní bariéru pro méně zkušené útočníky, což usnadňuje provádění komplexních útoků. Tento vývoj je zásadní změnou v oblasti kybernetických hrozeb. Čtěte více

Experti Check Pointu varují před extrémním zájmem kyberzločinců o oblast školství

16. 9. 2024. (redaktor: František Doupal, zdroj: Check Point)
Školy a vzdělávací instituce pracují s obrovským množstvím citlivých dat, přitom ale v řadě případů nemají odpovídající zabezpečení. Stávají se tak pro kyberzločince snadným a oblíbeným cílem. Z nejnovější zprávy společnosti Check Point vyplývá, že v roce 2024 je nejčastějším terčem hackerů právě sektor vzdělávání. Každá vzdělávací a výzkumná instituce čelí v průměru 3 086 útokům týdně. Čtěte více