Antivir od Microsoftu nebere systému tolik prostředků

21. 10. 2009. (redaktor: Milan Loucký, zdroj: )
Firma Microsoft vydala první verzi svého antivirového a antispyware řešení pro koncové uživatele a domácnosti nazvaného Microsoft Security Essentails. Program je dostupný prozatím jen v angličtině, ale česká verze se intenzivně připravuje.
Microsoft Security Essentails.

Firma Microsoft vydala první verzi svého antivirového a antispyware řešení pro koncové uživatele a domácnosti nazvaného Microsoft Security Essentails. Jedná se o plnohodnotný antivirus a antispyware v jednom balíku k volnému stažení ze stránek firmy Microsoft. Je možné ho nainstalovat na operační systémy Windows XP (32-bitové) a Windows Vista a Windows 7 (32-bitové i 64-bitové). Program je dostupný prozatím jen v angličtině, ale česká verze se intenzivně připravuje.

Program používá motor ze svého staršího sourozence, antiviru pro podnikové prostředí, který Microsoft vyvíjí již více jak čtyři roky. Jedná se tedy o omezenou verzi Forefront Client Security. Ten se liší pouze možností centrální správy a sledování, což pro domácí použití není významné. Stejně jako některá podniková rozšíření jako sledování bezpečnostních parametrů stanic, kvality hesel, uživatelských účtů a sdílených adresářů.

Maximální důraz při vývoji byl kladen na uživatelskou jednoduchost a přívětivost. Po jednoduché instalaci, která vyžaduje jen přijetí licenčního ujednání a ověření pravosti operačního systému, stačí pouze nechat stáhnout aktualizace a prověřit počítač. Rezidentní ochrana i pravidelné skenování počítače je zapnuto automaticky.

Celý instalační balíček má cca 5 MB. Stažené základní virové definice zaberou do 40 MB (tedy ne každá aktualizace, ale jejich prvotní stažení. Později se již stahují jen nepatrné přírůstky).

Téměř nijak neovlivňuje výkon počítače, jeho startování ani běh. Neobsahuje žádný filtr síťové komunikace a nemůže tak kolidovat ani s bezdrátovými připojeními, jak se občas vyskytuje u jiných řešení. Jeho kód je plně dopředu testován v Microsoft vlastní produkční síti, se všemi záplatami a service packy, ještě dříve než veřejně vyjdou. Oproti jiným má tedy minimální dopad na stabilitu počítače a aplikací na něm běžících.

Po předchozích aplikacích jako Malitious Software Removal Tool a Windows Defender přináší Microsoft další bezpečnostní produkt sledující filosofii, která předpokládá, že zákazníci platí pouze za operační systém s velkým množstvím doplňků zdarma a za serverová řešení vyžadovaná v podnikových sítích.