Zkracování internetových odkazů vede k nebezpečí

12. 10. 2009. (redaktor: Milan Loucký, zdroj: )
Facebook, Twitter a další sociální sítě ohrožují zákeřné stránky ukryté za zkrácenými odkazy.

Zkracování internetových odkazů, zejména pro komunikaci na sociálních sítích, umožňuje zamaskovat nebezpečné stránky se škodlivým kódem. Jejich přítomnost dokáže odhalit jako jediný dostupný bezpečnostní nástroj AVG LinkScanner. Cíl každého linku testuje v reálném čase a nespoléhá na databáze, mnohdy zastaralé ve chvíli publikace. Dnešní hrozby se totiž většinou přesunují z místa na místo v čase kratším než 24 hodin.

Služby, zkracující linky, umožňují vtěsnat odkazy do 140 znaků jedné zprávy na Twitteru či zkrátit těžko zapamatovatelnou adresu. Stávají se tak stále populárnější. Obdobných služeb existuje celá řada a některé jsou přímo součástí klientských Twitterových aplikací nebo jiných sociálních sítí.

„Nakažené“ internetové stránky jsou nejnovějším způsobem přenosu malwaru do počítačů. Cílem útoků je nejčastěji krádež citlivých osobních informací nebo dat, případně zapojení pracovní stanice do sítě ovládané z vnějšího prostředí (botnet). Počítač mohou uživatelé nakazit pouhým kliknutím na odkaz, prohlédnutím obrázku a někdy dokonce stačí pouze přejet myší přes banner. Útočníci hrozby obvykle nechávají na webové stránce méně než jeden den a poté je přesunují jinam. Snaží se tím co nejvíce snížit pravděpodobnost odhalení.

AVG LinkScanner je k dispozici zdarma zde.