Samsung představil PCIe 4.0 SSD 990 EVO Plus

8. 10. 2024. (redaktor: František Doupal, zdroj: Samsung)
Společnost Samsung představila další přírůstek do své řady SSD disků. Model 990 EVO Plus s podporou PCIe 4.0 a nejnovější technologií NAND je řešením pro uživatele toužící po lepším výkonu a úspornějším provozu počítače. Výborně se hodí na hraní, práci i tvůrčí činnost.

Disk 990 EVO Plus je nejnovějším výsledkem několika desetiletí usilovné práce, během nichž se Samsung etabloval jako spolehlivý průkopník polovodičové technologie. Rychlost sekvenčního čtení dosahuje až 7 250 megabytů za vteřinu (MB/s) a zápis probíhá rychlostí až 6 300 MB/s, což je v porovnání s předchozím modelem 990 EVO až padesátiprocentní zlepšení. Za vyšším výkonem stojí především nejnovější osmá generace technologie V-NAND a 5 nm ovladač. Další velkou výhodou je inovativní poniklovaný tepelný štít, který brání přehřívání – díky němu disk vykazuje o 73 % vyšší energetickou účinnost než zmíněný předchůdce.

Při náhodném čtení dosáhla verze s kapacitou 4 TB rychlosti 1 050K IOPS a při náhodném zápisu 1 400K IOPS (zkratka IOPS znamená input/output per second, tedy počet vstupů a výstupů za sekundu). S tímto výkonem se 990 EVO Plus téměř vyrovná SSD s DRAM pamětí, ačkoli sám DRAM cache nevyužívá. Ideálně se tak hodí na hraní nebo činnost s využitím umělé inteligence, kde je špičkový výkon nutností.

Větší úložný prostor

Také nároky na velikost úložného prostoru neustále rostou – není divu, dnešní uživatelé potřebují ukládat velké soubory, zpracovávat videozáznamy ve vysoké kvalitě a hrát stále náročnější hry. Disk 990 EVO Plus vychází těmto požadavkům vstříc a nabízí skutečně velkorysou kapacitu, především díky verzi se 4 TB – ta překonává předchozí model 990 EVO. Nový disk je zároveň vybaven inteligentní technologií Samsung TurboWrite 2.0, která umožňuje ještě rychlejší přenos souborů a zkracuje prodlevy na minimum.

Podpora softwaru Samsung Magician

Software Samsung Magician nabízí sadu optimalizačních nástrojů s vylepšenými funkcemi pro všechna SSD od Samsungu, tedy i pro 990 EVO Plus. Díky softwaru lze například účinně a bezpečně zjednodušit proces migrace dat. Kromě toho Samsung Magician chrání důležité informace, monitoruje stav disku a nabízí možnost optimalizace výkonu na míru.

Ceny a dostupnost

Disky 990 EVO Plus budou na českém trhu dostupné od poloviny října.

Doporučená maloobchodní cena byla stanovena na 2 499 Kč za model s kapacitou 1 TB, 4 499 Kč za variantu s 2 TB a 8 499 Kč za verzi se 4 TB. Všechny uvedené ceny jsou včetně DPH.

Štítky: 

Profilová karta firmy

Samsung Electronics Czech and Slovak, s.r.o.

Samsung Electronics Czech and Slovak, s.r.o.

Samsung inspiruje svět a tvoří budoucnost svými transformačními myšlenkami a technologiemi. Společnost nově definuje svět televizorů, smartphonů, tabletů, nositelných chytrých zařízení a digitálních spotřebičů, síťových a paměťových prvků, LSI systémů, polovodičů a LED displejů. Pro nejnovější informace navštivte Samsung Newsroom na adrese: http://news.samsung.com..

Zobrazit detail firmy

Podobné články

Kingston: externí SSD XS1000

31. 8. 2024. (redaktor: František Doupal, zdroj: Kingston)
Společnost Kingston zahájila prodej externího SSD disku XS1000 v novém červeném provedení. Červený disk rozšíří nabídku externích SSD společnosti Kingston, ve které jsou původní černý disk XS1000 a stříbrný model XS2000. Disky jsou extrémně kompaktní a váží míň než 29 gramů. Čtěte více

WD představil 8TB herní SSD s licencí pro Sony PlayStation 5

29. 8. 2024. (redaktor: František Doupal, zdroj: wester)
Společnost Western Digital rozšířila svou nabídku herních úložišť o SSD pro konzole PlayStation 5. Nejnovějším přírůstkem do produktové řady WD_BLACK je SSD WD_BLACK SN850P NVMe s kapacitou 8 TB. Čtěte více

Kingston uvedl na trh Enterprise Class NVMe SSD pro datová centra

21. 8. 2024. (redaktor: František Doupal, zdroj: kingston)
Společnost Kingston představila svůj nejnovější disk DC2000B pro datová centra. Jde o vysoce výkonné PCIe 4.0 NVMe M.2 SSD optimalizované pro použití ve velkokapacitních serverech a pro racky jako Boot Drive. Čtěte více

Western Digital uvádí na evropský trh herní SSD s kapacitou 8 TB

29. 7. 2024. (redaktor: František Doupal, zdroj: wester)
Řada výkonných herních disků společnosti Western Digital se rozšířila o model WD_BLACK SN850X NVMe SSD s kapacitou 8 TB v provedení bez chladiče a s chladičem. Nabídku dále doplnil 4TB model s chladičem. Čtěte více