DDoS útoky na české firmy rostou. Dlouhodobě jim kraluje Rusko

1. 8. 2024. (redaktor: František Doupal, zdroj: ComSource)
Počty DDoS útoků na české firmy i jejich celková intenzita v červnu mírně vzrostly. Trendem je využívání stále kvalitnějších a efektivnějších útoků, které se zaměřují zejména na aplikace a často útočí ze serverů v datových centrech. V poslední době se také stále více zneužívají i DNS servery.

„Dlouhodobý trend přesunu od plošných hrubých útoků k větší efektivitě je evidentní. Kvalitnější a intenzivnější útoky, které dokáží napáchat stejně vysoké, nebo dokonce i větší škody, se samozřejmě i hůře odhalují. V posledních měsících se pak útočníci stále více soustředí na DNS servery. Ty jsou přitom klíčové pro správné fungování internetu v podobě, ve které jej známe,“ uvedl Jaroslav Cihelka, expert na kybernetickou bezpečnost a spolumajitel společnosti ComSource.

„V červnových datech nás zaujalo i to, že v některých ohledech jsou i po desítkách let země bývalého Sovětského svazu stále provázány. Na prvních příčkách zdroje útoků jsou pohrobky telekomunikačních firem působících nyní samostatně na více trzích, například v Rusku a Kazachstánu. Jejich infrastruktura má evidentně společné rysy, což útočníkům usnadňuje práci, zejména v případě plošného napadání,“ doplnil Cihelka.

Stále oblíbenější útoky přímo na aplikační vrstvě umožňují útočníkům efektivně zvýšit dopad útoků a servery provozující služby jednodušeji zahltit i menší intenzitou síťového provozu. V kombinaci se zranitelností méně obvyklých internetových protokolů a nárůstem intenzity jednotlivých útoků to ukazuje na nutnost zabezpečení nových míst v rámci firemní IT infrastruktury. Z dat posledních měsíců vyplývá, že někteří telekomunikační operátoři a poskytovatelé připojení jsou si toho vědomi a investují do většího zabezpečení svých sítí. Ty pak nejsou útočníky tolik zneužívány.

Podle přehledu DDoS útoků zachycených službami FlowGuard společnosti ComSource přesáhl v červnu počet zemí, ze kterých na firmy a instituce v České republice útoky mířily, hodnotu 200. Nejvíce útoků z pohledu počtu i intenzity bylo z Evropy. Z pohledu zemí je již dlouhodobě největší počet útoků z Ruska, které je již tři měsíce za sebou také na první příčce intenzity útoků. Celkový objem odfiltrovaného škodlivého provozu v červnu v porovnání s předchozím měsícem mírně narostl.

Údaje vyplývají z pravidelné měsíční analýzy statistik provozu služeb FlowGuard české společnosti ComSource, která se zaměřuje na kyberbezpečnost, síťovou infrastrukturu a datovou analytiku.

Podobné články

Patrick Müller (Sophos): Budoucnost je ve spravovaných službách

10. 10. 2024. (redaktor: František Doupal, zdroj: DCD Publishing)
S Patrickem Müllerem, senior channel manažerem společnosti Sophos, jsme hovořili o aktuálním dění v oblasti kybernetické bezpečnosti. V rozhovoru se můžete dočíst nejen o aktuálních trendech v segmentu cyber security, ale také o příležitostech, které vám v kombinaci s produkty a službami společnosti Sophos přináší. Čtěte více

Prodej bezpečnostních zařízení ve 2. čtvrtletí 2024 meziročně vzrostl

16. 9. 2024. (redaktor: František Doupal, zdroj: IDC)
Celkové tržby z prodeje bezpečnostních zařízení ve druhém čtvrtletí roku 2024 meziročně vzrostly o 0,5 % na 4,2 miliardy dolarů, což představuje oproti druhému čtvrtletí roku 2023 nárůst o 20 milionů dolarů. V objemu prodej naopak meziročně klesl o 4,3 % na milion kusů. Čtěte více
Foto: Algotech

Tržby z prodeje bezpečnostních produktů vloni vzrostly o 15,6 %

8. 7. 2024. (redaktor: František Doupal, zdroj: IDC)
Celosvětové tržby za bezpečnostní produkty dosáhly v roce 2023 celkem 106,8 miliardy dolarů, což představuje nárůst o 15,6 % oproti roku 2022. Růst tržeb byl výrazný – podle IDC zaznamenalo dvouciferný meziroční nárůst všech šest sledovaných kategorií. Růst by měl navíc pokračovat přinejmenším do roku 2028. Čtěte více

Organizace trápí nedostatek zkušených bezpečnostních odborníků

21. 10. 2024. (redaktor: František Doupal, zdroj: Check Point)
Společnost Check Point upozornila, že organizace stále intenzivněji využívají cloudová prostředí, přitom ale nemají dostatečné znalosti a zkušenosti na jejich ochranu. Ze zprávy „2024 Cloud Security Report“ vyplývá, že organizace trpí nedostatkem kompetentních odborníků a více než polovina dotazovaných expertů si myslí, že dovednosti jejich bezpečnostních týmů jsou průměrné nebo podprůměrné. Čtěte více