I malé organizace mohou díky HP budovat velké síťové ekosystémy

11. 10. 2013. (redaktor: Pavel Gregor, zdroj: HP)
Společnost HP odhalila první otevřený podnikový ekosystém pro softwarově definované sítě SDN (software-defined networking), včetně balíčku pro vývojáře HP SDN Developer Kit (SDK) a online obchodu HP SDN App Store.
Petr Skořepa, ředitel divize HP Networking

Budování tradičních sítí obvykle vyžaduje měsíce rozsáhlého zapojení „lidského middlewaru“ a úprav, což oddaluje možné zavádění aplikací a zároveň omezuje reakceschopnost organizací. SDN sice nabízejí automatizaci provozu sítí, nicméně uzavřené, proprietární SDN technologie zároveň brzdí inovace, komplikují vzájemnou spolupráci dílčích prvků sítí a omezují vznik tržního prostředí. Tvorbu inovací a zvyšování spolupráce může přinést až otevřený SDN ekosystém a platforma pro vývoj aplikací.

Sada HP SDN Developer Kit poskytuje vývojářům základní nástroje pro vytváření, testování a ověřování SDN aplikací a umožňuje jim využít SDN infrastrukturu HP včetně komplexní nabídky podpůrných služeb. HP SDN App Store, které bude spuštěno příští rok, umožní zákazníkům procházet, vyhledávat, nakupovat a přímo stahovat SDN aplikace pro jejich Virtual Application Networks SDN kontroler, čímž vytváří nový obchodní model pořizování a implementace síťových služeb.

„Díky SDN může segment sítí projít zásadní transformační inovací a má tak nyní našlápnuto na monumentální krok vpřed,” řekl Tomáš Kubica, technologický ředitel HP Networking v České republice. „HP vytvořilo nejkomplexnější portfolio SDN produktů na trhu a přináší také otevřený SDN ekosystém, který podnikům a partnerům nabízí prostředí, v němž mohou rychle vyladit své sítě podle aktuálních obchodních i aplikačních potřeb.”

HP SDN App Store vytváří otevřené tržiště pro partnery ekosystému, jehož prostřednictvím mohou prodávat své SDN aplikace, které poté zákazníci jednoduše nasadí ve své síti pouze několika kliknutími myší. Nabídka SDN App Store bude zahrnovat aplikace vyvinuté společností HP, aplikace vyvinuté společně s partnery i aplikace certifikované partnery a vytvořené v rámci komunity.

HP SDN App Store zajišťuje komplexní infrastrukturu nezbytnou pro on-line obchodování, díky čemuž se ekosystémoví partneři vyhnou dalším investicím. Všechny aplikace prodávané prostřednictvím HP SDN App Store jsou ověřeny společností HP, která tak garantuje, že tyto SDN aplikace splňují nároky podnikové úrovně.

Organizace mohou zajistit zabezpečený privátní přístup na portál pouze svým zaměstnancům, kteří zde mohou stáhnout a spustit aplikace na HP VAN SDN kontroleru v rámci privátního serverového prostředí pro své zákazníky.

Pro doplnění tohoto otevřeného SDN ekosystému přidalo HP podporu OpenFlow do deseti nových směrovačů v portfoliu HP FlexNetwork, mimo jiné do modelů HP MSR2000, 3000, 4000 a směrovačů řady HP Virtual Services Router (VSR). Tyto modely rozšiřují stávající portfolio 50 přepínačů podporující standard OpenFlow, jež představuje více než 25 milionů instalovaných portů. Kompletní seznam ekosystémových partnerů je k dispozici na webové stránce HP SDN Ecosystem Partners.

Štítky: 
Hewlett Packard Enterprise