Intel: procesor Itanium 9500

12. 11. 2012. (redaktor: Petra Piscová, zdroj: Intel)
Intel uvedl na trh novou řadu procesorů Intel Itanium. Ta je více než dvakrát výkonnější oproti předchozí generaci, což z ní činí vhodné řešení pro náročné pracovní úkoly dneška včetně analytických nástrojů, databází a rozsáhlé ERP (Enterprise Resource Planning) aplikace.

Systémy postavené na těchto procesorech jsou provozovány ve více než 75 procentech předních světových společností napříč segmenty, jako jsou například letectví, energetika, vědy o životě nebo komunikace. S řadou procesorů budou tato odvětví profitovat z nárůstu výkonu i zlepšení již tak vysoké spolehlivosti, dostupnosti a obsluhovatelnosti.

„Ve světě, v němž firmy ve snaze dosáhnout konkurenční výhody stále více spoléhají na IT, se více a více podnikových aplikací právem označuje jako „kritických”; tyto aplikace musí být neustále dostupné, musí být rychlé a extrémně spolehlivé. Právě pro tyto počítačové zátěže jsme vytvořili procesor Itanium 9500,” řekla viceprezidentka a generální manažerka divize pro datacentra a propojené systémy ve společnosti Intel Diane Bryantová. „Rodina procesorů Itanium je postavena na zcela nové mikroarchitektuře a nabízí skutečně revoluční výkon. Jako taková je nejlepším důkazem úsilí společnosti Intel nabídnout nebývalou spolehlivost, dostupnost a škálovatelnost, které uspokojí nároky těchto kritických aplikací napříč všemi odvětvími.”

Výkon a propracovanost pěti „devítkových“ modelů

Procesory řady Itanium 9500 obsahují 3,1 miliardy tranzistorů, což z nich dělá nejpropracovanější univerzální procesory všech dob. Podporují dvakrát více jader (8 místo 4) než procesory předchozí generace, kapacita on-die paměti činí až 54 MB a ve čtyřpaticové konfiguraci umožňují až 2 TB nízkonapěťových DIMM. Rychlost procesoru v nízkovýkonových konfiguracích se oproti předchozí generaci zvýšila o 40 procent. Nové kmitočty sahají od 1,73 GHz a úrovně 130 wattů až po 2,53 GHz a úroveň 170 wattů.

Procesory jsou dosud nejvýkonnější, nabízejí vysoce škálovatelnou instalaci a celosvětovou dostupnost pro datově náročné aplikace, u nichž jsou jakékoli prostoje naprosto nepřípustné. Mezi takové aplikace patří ERP, řízení dodavatelského řetězce a software pro řízení vztahů se zákazníky (CRM). 

Model modulárního vývoje nabízí vyšší flexibilitu

V roce 2010 Intel představil svou strategii společné platformy, díky níž budou moci rodiny procesorů Itanium a Xeon využívat stejné součásti, jako jsou čipové sady, propojení a paměť. Tato strategie zajistí společnosti schopnost plně využít všech předností procesoru tak, aby z nich mohla profitovat i rodina procesorů Xeon a naopak aby procesory Itanium mohly profitovat z úspor pramenících z objemu výroby. Nový vývojový model „modulárního vývoje“ použije společnost Intel pro příští generaci procesorů Itanium, kódově označovaných Kittson, a pro procesory Xeon. Model rozšíří strategii společné platformy sdílením designových prvků na úrovni křemíkových částí a kompatibilitou patic. Díky tomu bude Intel moci nastoupit na ještě udržitelnější cestu uvádění nových procesorů na trh. Vedle toho budou výrobci moci vyvíjet jednu jedinou platformu základní desky pro obě architektury.

Podpora v odvětví

Procesory se i nadále těší v počítačovém průmyslu výrazné podpoře u výrobců jako Bull, Hitachi, HP, Inspur a NEC. Podnikové aplikace jsou široce dostupné od řady dodavatelů, jako jsou Oracle, SAP, SAS, Sybase nebo Temenos. Jejich podpora jen podtrhuje snahu komunity zajistit úspěch ekosystému postaveného na těchto procesorech.

„Kritická IT infrastruktura disponující dostatečnou odolností, škálovatelností a vysokou dostupností je klíčovou podmínkou pro úspěch mnoha firem,“ řekl Ric Lewis,viceprezident a prozatímní generální manažer divize Business Critical Systems při HP. „Posílení našeho portfolia HP Integrity a HP-UX o procesory řady Itanium 9500 nabídne skutečně přelomový výkon, vyšší produktivitu a pomůže nám naplnit náš závazek pomáhat klientům chránit jejich investice.”

Společnost NEC spolupracuje s Intelem přes patnáct let na výrobě firemních serverů postavených na procesorech Intel Itanium,“ prohlásil Kazuaki Iwamoto, viceprezident a generální manažer NEC Corporation. „Jsme rádi, že můžeme našim zákazníkům nabídnout nové podnikové servery postavené na procesorech řady Intel Itanium, a věříme, že je ocení pro nasazení ve vysoce škálovatelných a kritických systémech.“

Štítky: 

Podobné články

Inspirujte se novým Partnerským katalogem společnosti HP Inc.

28. 11. 2022. (redaktor: Reseller Magazine OnLine, zdroj: DCD Publishing)
V nejnovějším vydání partnerského katalogu společnosti HP Inc., který je platný v období od listopadu 2022 do ledna 2023, se dozvíte o novinkách z portfolia počítačů a tiskáren. Na jednom místě najdete přehled produktů včetně základních parametrů a doporučených cen, akčních nabídek a probíhajících promoakcí. Čtěte více

Inspirujte se novým Partnerským katalogem společnosti HP Inc.

26. 8. 2022. (redaktor: Reseller Magazine OnLine, zdroj: DCD Publishing)
V nejnovějším vydání partnerského katalogu společnosti HP Inc., který je platný v období od srpna do října 2022, se dozvíte o novinkách z portfolia počítačů a tiskáren. Na jednom místě najdete přehled produktů včetně základních parametrů a doporučených cen, akčních nabídek a probíhajících promoakcí. Čtěte více

Inspirujte se novým Partnerským katalogem společnosti HP Inc.

20. 5. 2022. (redaktor: Reseller Magazine OnLine, zdroj: HP Inc.)
V nejnovějším vydání partnerského katalogu společnosti HP Inc., který je platný v období od května do července 2022, se dozvíte o novinkách z portfolia počítačů a tiskáren. Na jednom místě najdete přehled produktů včetně základních parametrů a doporučených cen, akčních nabídek a probíhajících promoakcí. Čtěte více

Inspirujte se novým Partnerským katalogem společnosti HP Inc.

28. 2. 2022. (redaktor: František Doupal, zdroj: HP Inc.)
V nejnovějším vydání partnerského katalogu společnosti HP Inc., který je platný pro období od února do dubna 2022, se dozvíte o novinkách z portfolia počítačů a tiskáren. Na jednom místě najdete přehled produktů včetně základních parametrů a doporučených cen, akčních nabídek a probíhajících promoakcí. Čtěte více