Češi: Národ posedlý mobily

17. 5. 2012. (redaktor: Pavel Gregor, zdroj: Telefónica)
Všichni tři mobilní operátoři v České republice mají dohromady 14,245 milionu aktivních SIM karet. Na jednoho člověka tak připadá 1,36 telefonního čísla.

Od července 1996 do dubna 2012 bylo zákazníkům vydáno 19,5 milionu kusů SIM karet s logem Eurotel či O2. Deset let zpátky bylo v České republice jen 67 mobilních čísel na sto obyvatel. Podle GSM Asociace letos překročil počet mobilních telefonních čísel hranici šesti miliard. Na Zemi přitom žije něco málo přes sedm miliard obyvatel.

Nejvíce uživatelů má nyní Čína a Indie, které společně tvoří zhruba třetinu celosvětového trhu mobilní komunikace podle počtu SIM karet. Evropské země zatím vévodí statistikám v počtu mobilních telefonů na obyvatele, když podle statistik připadá na každou osobu více než jedno telefonní číslo. V Číně a Indii dosahovala penetrace v roce 2011 zhruba 75 procent.

Telefónica Czech Republic ve své síti na konci roku 2011 registrovala celkem 4,942 milionu aktivních SIM karet, když v roce 2011 na lehce klesajícím trhu získala 103 tisíc nových klientů. Všichni tři mobilní operátoři v České republice měli podle Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) 14,245 milionu SIM karet.

Od července 1996, kdy Eurotel (předchůdce O2) zahájil provoz první sítě GSM v České republice, do konce dubna 2012 bylo klientům předáno 19,495 milionu SIM karet s logem Eurotel či O2. Téměř sedm milionů (6,847 mil.) z nich byly karty k běžným tarifům, větší část (65 procent) byla vydána uživatelům jako předplacené SIM karty, a to ať už při nové aktivaci či v rámci výměny SIM karty.

Na konci roku 2001 byla penetrace mobilních telefonů v České republice na úrovni 67 procent. Největší operátor – Eurotel (předchůdce dnešního O2) měl 3,238 milionu klientů a celkový počet SIM karet dosahoval 6,946 milionu. Česká republika tak již tehdy v přijímání mobilní komunikace dostihla a předběhla vyspělý svět, kde bylo v průměru 58 mobilních čísel na sto obyvatel. Celosvětově bylo přitom na konci roku 2001 jen zhruba 16 čísel na sto obyvatel.

Podobné články

Ilustrační foto (Motorola)

Samsung se znovu stal nejprodávanější značkou chytrých telefonů

17. 4. 2024. (redaktor: František Doupal, zdroj: IDC)
Celosvětový prodej smartphonů v prvním čtvrtletí roku 2024 podle IDC meziročně vzrostl o 7,8 % a Samsung se znovu vyhoupl do pozice nejprodávanějšího výrobce. Čtěte více

Huawei otevírá novou kapitolu značky Ultimate Design

18. 9. 2024. (redaktor: František Doupal, zdroj: Huawei)
Společnost Huawei představila unikátní model Mate XT, který představuje významný průlom v technologii skládacích chytrých telefonů. Jde totiž o první „tri-fold“ telefon na světě, což z něj aktuálně dělá lídra na poli skládacích zařízení. Prostřednictvím tohoto modelu navíc Huawei vyjadřuje své odhodlání neustále dosahovat nových úrovní v oblasti technologických inovací. Čtěte více

Apple představil nové iPhony, sluchátka i hodinky

12. 9. 2024. (redaktor: Michala Benešovská, zdroj: DCD Publishing)
Výjimečně už 9. září proběhla tradiční podzimní konference, na které společnost Apple představila především nové iPhony. Vedle novinek v oblasti telefonů společnost také uvedla nové AirPody, chytré hodinky Apple Watch a řadu softwarových vylepšení. Čtěte více

České Epico představila na veletrhu IFA 2024 prémiové příslušenství nejen pro produkty Apple

11. 9. 2024. (redaktor: František Doupal, zdroj: Epico)
Jako jedna z mála českých společností představila firma Epico na největším evropském mezinárodním veletrhu spotřební elektroniky IFA 2024 množství novinek z oblasti prémiového příslušenství nejen pro produkty Apple. Cílem účasti na veletrhu bylo předvést všechny čtyři vlastní značky z portfolia Epico. Čtěte více