Canon: PowerShot D20

8. 2. 2012. (redaktor: Petra Piscová, zdroj: Canon)
Canon představil PowerShot D20. Fotoaparát ve sportovním těle skrývá pokročilé zobrazovací technologie Canon. Je vodotěsný, nárazuvzdorný, mrazuvzdorný a prachuvzdorný – vhodný pro zachycení extrémních zážitků.
PowerShot D20

PowerShot D20 obsahuje technologie, včetně pokročilého systému Canon HS pro fotografování v kvalitě i za špatných světelných podmínek. Díky kompaktním rozměrům se snadno vejde do batohu nebo jej lze připnout ke karabině. Uživatelé tak mohou posouvat své hranice bez obav o fotoaparát.

Kvalita Canon v každém snímku

Srdcem fotoaparátu je systém Canon HS, který kombinuje 12,1 megapixelový citlivý obrazový CMOS snímač s obrazovým procesorem Digic 4. Snímky tak jsou kvalitní i při fotografování a natáčení za špatného osvětlení.

Ať už uživatel zkoumá podvodní krásy exotické zátoky nebo s horskou výpravou stojí na vrcholu světa, díky 28mm širokoúhlému objektivu Canon s 5x optickým zoomem může malebné výhledy zachytit v jejich plné kráse. Pro stabilní a ostrá videa a fotografie v náročných podmínkách inteligentní stabilizace obrazu automaticky analyzuje scénu a vybírá nejvhodnější ze sedmi různých režimů. Například při natáčení videí mimo hlavní stezky vyrovnává režim Dynamic IS chůzi i chvění rukou. Režim Panning IS je vhodný např. při fotografování hejna ptáků letících přes scénu, stabilizace vyrovnává pohyb pouze v jednom směru. Režim Makro IS je vhodný pro fotografování detailů hvězdic na korálovém útesu.

Život snímkům vdechne podvodní makro režim v kombinaci s módem Quick AF. Ostření je rychlé a neunikne ani žádný detail. Přesnost vyvážení bílé pod vodou je nyní ještě lepší a lze rychle nastavit pro zachycení snímků s přirozenými barvami i v hlubinách. PowerShot D20 umožňuje neohroženým cestovatelům ponořit se do nového světa a ještě dále posouvat své hranice. K dispozici je i vodotěsné pouzdro WP-DC45 s externím bleskem až do hloubky 40 metrů.

Režim Noční scéna bez stativu (Handheld Night Scene) umožňuje kvalitně vyfotit i tmavé scény. Fotoaparát zachycuje vysokou rychlostí řadu snímků, které spojuje do jednoho ostrého a dobře exponovaného záběru. Svobodu a kreativitu zvyšuje i režim Velmi zpomalený záběr videa (Super Slow Motion Movie), který zpomaluje dynamické akce a přidává do nich napětí.

Připraven kdykoliv a kdekoliv

Robustní konstrukce PowerShotu D20 zajišťuje vodotěsnost až do hloubky deseti metrů a odolnost až do -10°C. Aktivní displej umožňuje ovládat některé funkce přímo klepnutí na displej, což usnadňuje použití v rukavicích. PowerShot D20 je odolný proti pádu z výšky až do 1,5 m a je odolný i vůči písku a prachu.

Každý, kdo chce svoji výpravu zaznamenat a zmapovat dobrodružství pro ostatní následovníky, může fotky spojit s GPS souřadnicemi a využít funkci GPS Logger s nízkou spotřebou energie. Funkce umožňují spojit fotky s konkrétními údaji o daném místě. Zaznamenat a sdílet cesty pak uživatelé mohou jednoduše pomocí dodávaného softwaru Map Utility a pomocí Google Earth. Převyprávění příběhu pomocí záběrů je tak nyní ještě snadnější. S režimem Movie Digest lze převyprávět v jednom klipu události celého dne. Movie Digest zaznamená vždy čtyři vteřiny před konečným domáčknutím spouště a následně tyto klipy spojí do jediného videa v HD (720p) rozlišení. Jedná se tak o vzrušující způsob, jak zaznamenat své zážitky.

I když se věci dějí rychle, PowerShot D20 je vždy připraven na akci. Speciální tlačítko pro záznam videa umožňuje přepnout přímo na záznam videa ve Full HD (1 080p) a soustředit se jen na akci. S 5x optickým zoomem uživatel zaznamená vše, aniž  by mu cokoli uniklo. Zážitky lze sdílet na velké obrazovce kompatibilní s HDMI-CEC. Videa lze zastavovat, přetáčet nebo opakovat jedinečné momenty pomocí dálkového ovládání.

Snadné použití, snadné objevování

I když je akce rychlá, lze scénu snadno zachytit díky 7,5cm (3,0“) LCD displeji PureColor II se 460 tisíci obrazovými body a poměrem stran 4 : 3. Získat pěkné snímky i bez hlubokých fotografických zkušeností je nyní mnohem jednodušší především díky režimu Canon Smart Auto, který disponuje 32 různými scénami. Režim využívá optimální kombinací nastavení fotoaparátu, aby každý záběr byl dobře exponovaný.

PowerShot D20 obsahuje sedm  kreativních efektů, které každému snímku mohou dát nový rozměr a změnit atmosféru scény. Při použití efektu Miniatura působí objekty zmenšeným dojmem a efekt Rybí oko vytváří zkreslení podobné jako při fotografování širokoúhlým objektivem typu „rybí oko“.

Příslušenství pro dobrodružství

K dispozici je celá řada příslušenství, včetně karabiny a ramenního popruhu, takže při pěší turistice nebo horolezectví je možné mít fotoaparát stále při ruce. Sada příslušenství obsahuje i speciální neoprenové pouzdro a silikonový obal pro ještě větší ochranu při extrémních situacích, a plovák, který udrží fotoaparát na vodní hladině. PowerShot D20 je tak připraven pro nepřeberná dobrodružství.

PowerShot D20 – hlavní charakteristika:

• Robustní fotoaparát; 12,1 megapixelový HS System
• Voděodolný, nárazuvzdorný, mrazuodolný, prachuodolný
• 28mm, 5x optický zoom; Inteligentní IS
• GPS
• 7,5cm (3,0“) PureColor II LCD displej
• Full HD videa
• Režim Smart Auto (32 scén)
• Speciální režimy videa
• Podvodní funkce
• K dispozici podvodní pouzdro, až do 40 metrů