Panasonic Lumix TZ30

1. 2. 2012. (redaktor: Petra Piscová, zdroj: Panasonic)
Panasonic Lumix TZ30 si vede dobře v horších světelných podmínkách díky přepracované konstrukci snímače MOS s disponuje rozlišením 14,1 megapixelů.
Lumix TZ30

Řešení použité u TZ30 je oproti předchozímu modelu TZ20 zhruba o polovinu účinnější při potlačení šumu, který by jinak mohl zkazit snímky pořizované při vyšší citlivosti. To je na kompaktní přístroj dobrý výsledek a díky tomu lze fotografovat třeba i za soumraku nebo v potemnělém interiéru bez nepříjemného blesku i bez obav, že bude výsledný snímek rozostřený.

Kromě kvalitního snímače a obrazového procesoru je pro dobrý výsledek zapotřebí i optika. I zde Panasonic neponechal nic náhodě a TZ30 je vybaven objektivem Leica DC Vario Elmar s 20násobným optickým zoomem. Rozsah objektivu odpovídá 24-480 mm u klasického fotoaparátu, což znamená skutečně univerzální použití. Na nejširším ohnisku objektiv nabízí široký úhel záběru, užitečný v krajinářské fotografii, při fotografování architektury nebo třeba při tvorbě skupinových snímků. Ohnisko 480 mm na opačném konci zoomu zase odpovídá dlouhým teleobjektivům, jaké mají v oblibě sportovní reportéři či fotografové zvěře ve volné přírodě. O snímky bez přesvícení, chromatické aberace a dalších vad se starají i optické nanovrstvy Nano Crystal Coating. Samozřejmostí je optický stabilizátor.

V rozlišení 1 080p (Full HD) natáčí přístroj záznam ve formátu AVCHD Progressive rychlostí 50/60 snímků za sekundu (PAL/NSTC), v nižším rozlišení QVGA (320 x 240 bodů) ovšem zvládá i rychlost 220 snímků/s. Tento „rychloběžný“ záznam se poté promítá při standardní rychlosti, takže vzniká dojem zpomaleného filmu. Uživatelé tedy mohou dosáhnout nejrůznějších efektů vyhrazených dříve pouze profesionálním filmařům - pomalu se rozstřikující kapky vody, detailní zpomalené záběry na padající vločky sněhu apod.

Inteligentní automatika iA zahrnuje například pravý HDR režim, v němž fotoaparát pořídí tři snímky s různými expozičními hodnotami a pak je spojí do jediného snímku s velkým dynamickým rozsahem. Panoramatické fotografie lze nyní pořizovat nejen při orientaci záběru na šířku, ale také na výšku. Velkou výhodou je i vylepšená integrace GPS jednotky – fotoaparát nevkládá do snímku jen obligátní geografické souřadnice, ale současně doplní název země, regionu a oblasti, v níž fotografie vznikla. Na displeji Lumixu lze zobrazit i mapu okolí a po přehrání do počítače je možné fotografie automaticky třídit podle místa vzniku. Vše je usnadněno díky tomu, že mapy z Lumixu je možné zobrazit a používat i v počítači. Fotoaparát lze dobíjet i přes USB port, takže nabíječku je možné případně nechat doma.

Panasonic Lumix TZ30 bude k dispozici od dubna 2012 v černém, hnědém, bílém a stříbrném provedení.