Procesory AMD řady FX

13. 10. 2011. (redaktor: Petra Piscová, zdroj: AMD)
Společnost AMD uvedla do prodeje rodinu procesorů AMD FX, jež uživatelům stolních PC poskytují plně otevřené možnosti experimentování s přetaktováním a přizpůsobením podle svých představ.

Rodina stolních CPU AMD řady FX zahrnuje procesory, které jako první v historii stolním počítačům a nadšencům do digitálních technologií nabízejí architekturu s osmi jádry, umožňují zobrazení her na více monitorech, práci s mnoha aplikacemi současně (tzv. mega-tasking) a vytváření obsahu v HD rozlišení.

Jedná se o první procesory uváděné do maloobchodní sítě, jež využívají novou vícejádrovou architekturu společnosti AMD (s kódovým označením „Bulldozer“), na níž jsou postaveny i CPU společnosti AMD pro servery (s kódovým označením „Interlagos“), a novou generaci platformy akcelerovaného zpracování obrazových AMD Accelerated Processing Units (APU).

Všechny CPU AMD řady FX nabízejí odblokované násobiče taktu procesorů pro snadnější přetaktování a otevírají tak cestu pro nadšence do PC vychutnat si ještě rychlejší CPU a tím i vyšší výkon. Tyto procesory navíc využívají technologii AMD Turbo Core Technology sloužící pro dynamickou optimalizaci výkonu jednotlivých jader CPU, která umožňuje zajistit maximální výkon při intenzivní zátěži.

Ode dneška budou maloobchodním prodejcům na celém světě k dispozici následující typy procesorů AMD řady FX. Další varianty CPU AMD FX a systémy na nich založené budou k dostání ihned po jejich uvedení.

• FX-8150: Osm jader; 3,6 GHz CPU základ (3,9 GHz Turbo Core, 4,2 GHz Max Turbo)
• FX-8120: Osm jader; 3,1 GHz CPU základ (3,4 GHz Turbo Core, 4,0 GHz Max Turbo)
• FX-6100: Šest jader; 3,3 GHz CPU základ (3,6 GHz Turbo Core, 3,9 GHz Max Turbo)
• FX-4100: Čtyři jádra; 3,6 GHz CPU základ (3,7 GHz Turbo Core, 3,8 GHz Max Turbo)

Aniž by bylo nutné vynaložit menší jmění, mohou uživatelé zkombinovat procesory AMD FX se základními deskami AMD řady 9 a grafickými kartami AMD Radeon HD 6000 a vytvořit tak platformu AMD „Scorpius“, jež nabízí vysoký výkonu při hrách i multimédiích v HD rozlišení. Jako součást platformy „Scorpius“ podporují procesory AMD FX také technologii AMD CrossFireX, jež umožňuje v počítači kombinovat více grafických karet.