LG Cinema 3D s 3D obrazem opravdu ve Full HD

23. 6. 2011. (redaktor: Petra Piscová, zdroj: LG)
Mezi odbornou veřejností probíhala diskuse, zda televizory LG Cinema 3D umí zobrazit video ve 3D ve Full HD (tedy 1 080p). Společnost LG proto nechala televizory s touto technologií otestovat.

Test provedla mezinárodní společnost Intertek, globální poskytovatel služeb certifikace. Test potvrdil, že televizor dokáže i ve 3D zobrazit 1 920 vertikálních a 1 080 horizontálních linií.

„V tuto chvíli je trochu nešťastné, že neexistuje pro 3D obraz žádné označení jako například „Full HD 3D standard“. Takové označení, které by výrobce mohl používat, by prakticky znamenalo, že uživatel na první pohled pozná, jaké rozlišení vlastně televizor nabízí. Proto jsme se rozhodli nechat provést měření, které potvrdilo, že LG Cinema 3D televizor zobrazí 3D obraz v 1 080p,” vysvětlil Martin Malý, tiskový mluvčí společnosti LG.

Test probíhal na televizoru LG 47LW650T, což je 3D LCD televizor s technologií LG Cinema 3D. Obrazovka se snímala z doporučené vzdálenosti – 2 metry. Vše probíhalo při dodržení mezinárodních standardů ISO/FDIS 9241-305 a VESA FPDM 2.0. Snímací software pak přes kameru zaznamenával obraz a určoval počet rozpoznaných čar. V horizontálním směru napočítal 1 920 a ve vertikálním 1 080 různých čar. U trojrozměrného obrazu není možné toto rozlišení označit jako Full HD, protože takový standard jednoduše neexistuje. Každopádně to potvrzuje, že televizory LG Cinema 3D mají takové rozlišení, jaké výrobce slibuje.

Jiná situace by nastala, pokud by se uživatel díval na 3D obraz jen jedním okem v rámci pasivní technologie. V tomto případě by viděl jen polovinu obrazu, druhá polovina by mu byla skryta, takže obraz by měl rozlišení jen 960 × 1080 bodů. Samozřejmě by zmizel i 3D efekt, který vzniká právě díky tomu, že každé oko vidí něco jiného. Mozek si pak obraz poskládá a vytvoří trojrozměrný obraz.