Tříčipové Full HD videokamery Panasonic

8. 5. 2011. (redaktor: Petra Piscová, zdroj: Panasonic)
Široké možnosti nastavení pro náročné uživatele a řada funkcí včetně populárního 3D záznamu. To vše nabízí nejvyšší řada tříčipových kamer Panasonic s rozlišením Full HD – vlajková loď značky pro rok 2011.
HDC-SD80

Tříčipové videokamery značky Panasonic charakterizuje především kvalita obrazového záznamu, kterou ocení i nejnáročnější milovníci filmů a domácího videa. Modely HDC-TM900, HDC-HS900 a HDC-SD900 nabízejí bohaté možnosti manuálního nastavení a ovládání, mechanický prstenec pro zoomování a ostření a také patici pro externí příslušenství. Hodí se tedy především pro zkušené uživatele. Čtvrtý model HDC-SD800 je určen zájemcům o maximální obrazovou kvalitu a jednoduché ovládání bez složitých manuálních funkcí. Všechny čtyři kamery jsou ovšem vybaveny i osvědčeným systémem inteligentní automatiky iA a mohou s nimi tak snadno pracovat i naprostí začátečníci.

Systém 3MOS, obrazový procesor a optika

Kamery jsou vybaveny zdokonaleným systémem 3MOS, obrazovým procesorem Crystal Engine PRO a širokoúhlým objektivem Leica Dicomar se světelností f1,5. Stejnou technologii lze najít i v profesionálních videokamerách určených pro televizní stanice, vynikající obraz a zvuk proto nepřekvapí. Díky širokému záběru se použitý objektiv velmi dobře hodí i pro natáčení v interiéru či naopak pro rozmáchlé záběry v otevřené krajině. Všechny kamery natáčejí záznam v rozlišení 1920 x 1080 frekvencí 50p. Systém 3MOS využívající tříčipové technologie zpracovává základní barevné kanály (červený, zelený a modrý) odděleně, což výrazně vylepšuje jak věrné podání jednotlivých barev, tak i jemné tonální a barevné přechody. V porovnání s loňskými modely je v obraze také o cca 45 procent méně šumu. Další součástí je hybridní systém optické a elektronické stabilizace obrazu HYBRID O.I.S.

3D záznam – něco pro ambiciózní filmaře

Kamery Panasonic umožní natočit třírozměrné filmy, stačí na ně nasadit jen 3D objektiv (není součástí základního balení, prodává se samostatně). Záznam se natáčí do formátu AVCHD a lze ho přehrát bez jakýchkoli úprav na 3D televizi Panasonic Viera, případně uložit na blu-ray disk nebo DVD.

Snadné ovládání pomocí dotykového displeje a mechanického prstence
Modely TM900, HS900 a SD900 jsou vybaveny LCD displeji s úhlopříčkou 8,9 cm, což je největší hodnota na současném trhu. Kromě pohodlného náhledu scény displeje navíc umožňují snadné dotykové ovládání. Dotykem určitého místa na displeji lze například ovládat zoom. Pokud používáme kameru jako fotoaparát, lze tímto způsobem i stisknout spoušť. Zoom, clonu, expoziční čas i vyvážení bílé lze ovládat i pomocí mechanického prstence, což opět ocení především zkušenější uživatelé – tímto způsobem pracují se svými kamerami profesionální tvůrci.
 
Model SD800 je vybaven displejem s úhlopříčkou 7,6 cm.

Inteligentní automatika, prostorový zvuk a další pokročilé funkce

Všechny čtyři tříčipové modely jsou vybaveny oblíbeným systémem inteligentní automatiky iA. Ten podle aktuálního světla a charakteru natáčené scény automaticky vybere nejvhodnější motivový program. Zároveň v případě potřeby aktivuje stabilizátor obrazu, režim rozpoznávání tváře, systém automatického ostření, nejvhodnější způsob nastavení kontrastu apod. S kamerami tak mohou pořídit kvalitní záznam i naprostí začátečníci, aniž by museli pronikat do tajů natáčecí techniky.

Mezi další přednosti modelů TM900, HS900 a SD900 patří prostorový zvuk v systému 5.1. Kamery k jeho záznamu používají hned pěti vestavěných mikrofonů. Při přehrávání záznamu na domácím kině se systémem 5.1 si tedy diváci mohou naplno vychutnat prostorové efekty podobně jako při sledování běžného DVD nebo blu-ray disku.

Všechny čtyři modely jsou vybaveny systémem eliminace šumu větru. Zvukový záznam je tak zcela čistý i při natáčení na větrném místě. Na jiné zvuky a ruchy nemá tato funkce vliv.

Modely jsou rovněž vybaveny funkcí Pre-Rec, díky níž dokážou natáčet a ukládat tři vteřiny záznamu do vnitřní vyrovnávací paměti, aniž by uživatel spustil natáčení. Například při sledování fotbalového zápasu objektivem kamery a stisknutí spouště ve chvíli, kdy padne gól, objeví se na záznamu akce již tři vteřiny před tímto okamžikem a bude tak natočená i scénu, která vstřelení branky bezprostředně předcházela. Další součástí výbavy je funkce intervalového (časosběrného) natáčení, díky níž kamera dokáže automaticky spouštět natáčení v určitých intervalech od 1 vteřiny po 2 minuty a následný záznam přehrát zvýšenou rychlostí. Tímto způsobem lze působivě „zrychlit“ pouhým okem obtížně zachytitelné děje, například rozkvétání květiny nebo pohyb slunce po obloze.

Všechny videokamery jsou také kompatibilní s funkcí Panasonic Viera Link. Uživatel může videokameru jednoduše připojit k televizoru Viera prostřednictvím kabelu HDMI mini a ovládat ji prostřednictvím dálkového ovladače televizoru. Software HD Writer AE 3.0/LE 1.0 v základní výbavě zase umožňuje snadný střih natočeného záznamu a jeho upload na internetové servery YouTube či Facebook.