Intel Atom zrychlí příští generaci tabletů

12. 4. 2011. (redaktor: Petra Piscová, zdroj: Intel)
Společnost Intel oznámila, že platforma Intel Atom původně označovaná jako „Oak Trail”, se již dodává partnerům a první produkty, které jsou na této platformě postavené, se na trhu objeví v květnu tohoto roku. Platforma bude dostupná ve více než 35 tabletech a hybridních zařízeních.
Intel Atom Z6xx

Intel Atom budou ve svých produktech (na různých operačních systémech) používat společnosti jako Evolve III, Fujitsu Limited, Lenovo, Motion Computing, Razer a Viliv.

Na konferenci Intel Developer Forum v Pekingu navíc Intel představí generaci procesoru Intel Atom, aktuálně nazývanou „Cedar Trail”. Tato generace bude postavena na 32nm technologii 32nm a určena pro tiché a tenké přenosné počítače typu netbook a pro all-in-one řešení. Díky inovativní technologii nebudou tato zařízení potřebovat ventilátor.

Platforma Intel Atom „Oak Trail“ a připravovaná platforma „Cedar Trail“ jsou důkazem naší dlouhodobé snahy nabízet řešení pro osobní a mobilní zařízení, zvyšovat životnost baterie a nabízet uživatelům stále vyšší výkon,“ řekl Doug Davis, viceprezident společnosti Intel a generální ředitel divize pro netbooky a tablety. „Pracujeme na urychlení výroby řady Intel Atom, abychom se vyvíjeli ještě rychleji, než předpokládá Mooreův zákon. Produkty s těmito technologiemi bychom na trhu chtěli vidět v horizontu tří let,“ dodal Davis. 

Procesor Intel Atom Z670, který je součástí platformy „Oak Trail, nabízí lepší přehrávání videa, rychlejší surfování po internetu a delší výdrž na baterie, aniž by byl obětován jeho výkon. Bohatá multimediální výbava obsahuje dekódování videa v rozlišení 1080p včetně podpory HDMI nebo Adobe Flash.

Z670 podporuje různé operační systémy, jako jsou například Google Android, MeeGo a Windows. Tato flexibilita přináší podstatně širší výběr v oblasti tabletů a hybridních zařízení kombinujících funkce tabletu a netbooku.

Platforma umožňuje vyrábět menší, tenčí a výkonnější zařízení, jelikož grafická karta i paměťový řadič jsou integrovány přímo v procesoru. Nízkoprofilový Intel Atom Z670 je o šedesát procent menší než modely předchozí generace a obejde se bez přídavného ventilátoru. Baterie má dostatečnou kapacitu na celý den provozu. Dále jsou procesory vybaveny funkcí Intel Enhanced Deeper Sleep, která v době nečinnosti dokáže lépe šetřit energií, a optimalizovanou technologií Intel SpeedStep. Integrované HD dekódování umožňuje přehrávání videa v rozlišení 1080p při zanedbatelné spotřebě energie.

Procesory Intel Atom Z670 jsou vybaveny čipovou sadou Intel SM35 Express, která neobsahuje olovo ani halogeny a podporuje USB 2.0 pro vyšší výkon. Intel High Definition Audio nabízí dobrou podporu pro domácí kino.

Intel Atom je ideální pro menší, integrovaná zařízení, například v maloobchodu, zdravotnictví nebo průmyslu. Například ve zdravotnictví může zdravotnický personál využívat přístrojů postavených na těchto procesorech ke vkládání údajů o pacientech přímo do jejich elektronických složek. Tím se odbourá zbytečné papírování, sníží riziko chyby, zlepší pracovní postupy, produktivita a sníží náklady na personál. Vedle procesoru Intel Atom Z670 nabízí Intel procesor Intel Atom Z650 pro integrovaná zařízení se sedmiletou podporou na operačních systémech Windows a MeeGo.

Platforma „Cedar Trail”, postavená na 32nm technologii, nabídne další vylepšení v oblasti grafiky včetně podpory Blu-ray 2.0, specializovaný multimediální engine pro plnohodnotné přehrávání videa v rozlišení 1080p a možnost připojení dalších displejů přes HDMI a DisplayPort. Funkce zahrnují Intel Wireless Music, Intel Wireless Display, PC Sync a Fast Boot. Vedle toho se procesory vyznačují nižší spotřebou energie, technologií TDP umožňující jejich instalaci do zařízení bez ventilátorů a také delší výdrží baterie. Uživateli nabídnou tichý chod bez hučení ventilátoru, vyšší odolnost a lákavější design. Společnost Intel aktuálně testuje platformu „Cedar Trail” u všech významných výrobců. Přenosné i stolní počítače postavené na této platformě se na trhu objeví v druhé polovině roku 2011.