AVG: studie o bezpečnosti IT v SMB firmách

4. 3. 2011. (redaktor: Pavel Gregor, zdroj: AVG Technologies)
AVG Technologies publikoval studii zkoumající, jak může malé a střední firmy zasáhnout narušení jejich IT bezpečnosti. Výsledky ukázaly, že tyto firmy investují velké částky do nákupu technologií, ale neuvědomují si možná rizika, případně nemají dostatečnou kapacitu na boj proti nim.

AVG se při vedení tohoto celosvětového průzkumu spojila se společností GfK a pro účely výzkumu vybrala společnosti do 100 zaměstnanců, které mají alespoň jeden počítač.

Diskutovaná témata zahrnovala technologii, IT bezpečnost a priority, které mají malé a středně velké podniky v oblasti péče o své IT a bezpečnost. Obecně řečeno, malé a střední firmy se již dostávají z ekonomického zpomalení a jsou optimistické, co se vyhlídek do budoucnosti týče. Jinými slovy, dvě ze tří dotázaných firem plánují v následujících pěti letech expandovat.

Další klíčové poznatky byly:

• Přes tři čtvrtiny dotázaných společností uvedly, že IT je pro jejich podnikání podstatné;
• dvě ze tří firem vidí IT jako klíč k fungování svého podnikání;
• více než polovina firem nemá přístup k IT expertům;
• v tuto chvíli využívá jedna firma ze sedmi externí služby s tím, že 67 procent z nich do budoucna zvažuje využívání cloudových služeb;
• 77 procent si uvědomuje, že narušení jejich bezpečnosti by mohlo mít významné dopady na jejich podnikání;
• jedna firma ze sedmi nepoužívá žádnou IT bezpečnostní ochranu.

Studie také odhalila, že sledované firmy jsou z hlediska nových technologií inovativní a dychtivě se snaží je aplikovat. Cloudové služby jsou především atraktivní z toho důvodu, že hostované služby dělají IT jednodušeji spravovatelné a použitelné. Co se týče online hrozeb, tak jedna z deseti společností si vůbec není vědoma jakékoliv hrozby, zatímco ostatní jsou jen seznámeni s tím, že virusy a spyware existují.

Malé a střední firmy nyní mohou využít výhod akční promo nabídky na produkty AVG Business Edition. Při koupi nové business licence, jim AVG přidá zdarma dobu zbývající platnosti konkurenční licence. Jako bonus dostane společnost ke každé zakoupené business licenci stejný počet licencí pro domácí použití pro své zaměstnance. Tato nabídka platí do 30. června 2011.

„Výzkum ukázal, že malé a střední firmy dbají na implementaci IT bezpečnostních řešení, která jim zajistí správný objem zabezpečení, nenaruší jejich obchodní výkon a budou dobře fungovat,“ řekl Petr Kouřil, marketingový ředitel AVG pro Českou republiku a Slovensko.