Výzkum CA Technologies na téma cloud computing

4. 2. 2011. (redaktor: Ondřej Jánoška, zdroj: CA Technologies)
Společnost CA oznámila výsledky nezávislé studie, podle které 72 procent IT organizací v České a Slovenské republice zavádí nebo už zavedlo serverovou virtualizaci do IT strategie. Studie analyzovala názory více než 600 IT manažerů ve dvanácti zemích.

Studie „Cloud Computing – Budoucnost IT v rozvíjejících se ekonomikách regionu EMEA?“(„Cloud Computing – The Future of IT in Emerging EMEA?“), kterou CA Technologies podpořila, se dotazovala i 60 respondentů v České a Slovenské republice.

Závěry výzkumu ukazují, že více než jedna třetina organizací už postoupila dál, než je pouhé plánování virtualizace, a učinila první kroky k její implementaci ve vnitřních strukturách. 44 procent podniků v ČR a 42 procent na Slovensku už začlenilo či začleňuje serverovou virtualizaci do svých IT mechanismů. To je pozitivní zjištění ve srovnání s obdobnou studií z konce roku 2009, kdy v západní Evropě zavádělo serverovou virtualizaci zhruba 48 procent organizací.

Zatímco virtualizace je přijímána relativně velmi dobře, cloud computing už tak populární není. 24 procent českých a 22 procent slovenských respondentů je stále přímo skeptických a přimlouvá se za větší osvětu na trhu o výhodách cloudu. Organizace v České republice i na Slovensku projevily větší zájem o veřejný cloud spíše než o privátní cloud. Respondenti v ČR se primárně více zajímali o Software as a Service (SaaS) a slovenští respondenti projevili větší zájem o Infrastructure as a Service (IaaS).

„Cloud je změna ve filozofii nasazování a provozování IT technologií. Virtualizace, SaaS a IaaS jsou současné technicky pochopitelné a aplikovatelné termíny, které přirozeně staví technický základ prostředí cloud,“ uvedl Karel Schmidtmayer, Country Manager CA Technologies CZ. „Není divu, že cloud je nepřijatý termín, ale bude, až se virtualizace, SaaS, IaaS a další stanou de facto standardem. Potom bude cloud všeobecně chápán ve své technologické podstatě a následně tento termín zarámuje dopady obchodní, ekonomické a společenské v odvětví informačních technologií.“

V celém regionu východní Evropy se organizace pomalu ale jistě orientují na cloud computing. Tento sílící trend umožní organizacím plně využít výhod virtualizace, včetně snížení nákladů a spotřeby energie, zvýšení pružnosti v podnikání i nasazení IT technologií, zvýšení účinnosti řídících procesů, pružnější možnosti reakce na dění na trhu a zkvalitnění služeb.

O studii

Výzkum “Cloud Computing – Budoucnost IT v rozvíjejících se ekonomikách regionu EMEA?”(“Cloud Computing – The Future of IT in Emerging EMEA?”) uskutečnila společnost Vanson Bourne, která se specializuje na trh technologií a sídlí ve Velké Británii. Vanson Bourne provedla více než 600 rozhovorů v průběhu září 2010 s IT managery. Vzorek obsahoval respondenty z Ruska, Turecka, České republiky, Slovenska, Polska, Rumunska, Maďarska, Chorvatska, Slovinska, Jižní Afriky, Saudské Arábie a Spojených arabských emirátů.