Změny v legislativě a praxi veřejných zakázek ušetří

3. 2. 2011. (redaktor: Ondřej Jánoška, zdroj: ICT Unie)
ICT Unie navrhuje pro sféru veřejných soutěží řadu opatření legislativního i praktického charakteru. Tyto změny mohou zefektivnit fungování celého systému a optimalizovat vynakládání prostředků z veřejných rozpočtů.

Celkový objem veřejných zakázek jen v oblasti ICT dosahuje zhruba sta miliard korun ročně. „Masivní a zároveň promyšlené nasazení informačních a komunikačních technologií představuje jedinou cestu, jak může Česká Republika a její ekonomika obstát v globální konkurenci. Podobně i efektivní fungování veřejné správy je bez ICT nemyslitelné. Současný systém zadávání i realizace veřejných zakázek však vede v některých případech k takové volbě dodavatele, která není optimální jak z hlediska celkových nákladů státu, tak z hlediska adekvátnosti dodaného řešení a služeb,“ vysvětluje Svatoslav Novák, prezident ICT Unie.

Hlavní opatření, která ICT Unie v souvislosti s veřejnými zakázkami v oblasti ICT navrhuje:

1. Zjednodušit formální náležitosti vyžadované u nabídek

• v současnosti je uchazeč obvykle odmítnut kvůli sebemenší formální chybě v nabídce,
• ICT Unie navrhuje posílit možnost, aby drobné formální nedostatky neznamenaly automatickou diskvalifikaci uchazeče – buď tím, že formality ve stanovené lhůtě opraví, nebo snížením bodového hodnocení uchazeče při ponechání v soutěži.

2. Intenzivněji využívat soutěž o návrh

• detailní technické zadání zakázky ve veřejné správě často vede k neoptimálním výsledkům,
• ICT Unie navrhuje posílit možnost využívat soutěž o návrh (podobně jako v architektuře), tedy vypsat zakázku tak, že zadání splňuje zákonné požadavky, aniž by bylo příliš detailní.

3. Zvýšit kauci požadovanou pří podání návrhu na přezkoumání výběrového řízení

• velká část těchto návrhů je čistě účelová, má za cíl zdržet realizaci zakázky, vyvolat senzaci a podobně,
• ICT Unie navrhuje zvýšit kauci, aby „spekulanty“ od podobných účelových podání odradila.

4. Posílit odborné kompetence ústředních orgánů státní správy a ÚOHS pro řešení případných problémů týkajících se veřejných zakázek

• odborníci ve veřejné správě nemají vždy dostatek volné kapacity a odborných kompetencí řešit problémové situace, které mohou u technologických zakázek nastat,
• ICT Unie navrhuje věnovat větší pozornost personální politice a otevřít možnost intenzivnějšího využití nezávislých expertů, stanovit systém certifikací a podobně.

5. Vytvořit mechanismus pro úpravu zadání v průběhu realizace zakázky

• u rozsáhlých zakázek se v průběhu jejich realizace nezřídka objeví technické novinky, které by mohly dodávku zkvalitnit a zlevnit. Nelze je však použít, protože zadání se nesmí měnit,
• ICT Unie navrhuje vytvořit mechanismus, který by se dal v určitých odůvodněných případech použít k úpravě zadání během realizace zakázky.

Výše uvedené návrhy jsou součástí dokumentu „Co s veřejnými zakázkami v ICT“. Ten je výsledkem dlouhodobé cílené spolupráce zástupců státní správy (například členové expertní komise ministerstva pro místní rozvoj, která připravuje novelu zákona o veřejných zakázkách), představitelů ICT firem a odborné veřejnosti.

Dokument bude zaslán na Úřad vlády a na jednotlivá ministerstva jako podklad k meziresortnímu připomínkovému řízení týkajícímu se navrhované novely zákona. Materiál obdrží také členové Národní ekonomické rady vlády.