Lumix FT3 s GPS a výškoměrem

26. 1. 2011. (redaktor: Ondřej Jánoška, zdroj: Panasonic)
Obrněný model je vybaven širokoúhlým objektivem značky Leica a navíc GPS jednotkou s barometrem, výškoměrem a kompasem. Díky tomu zákazníkovi dokáže kdykoliv sdělit, kde se nachází, kam směřuje a co tam může vyfotografovat.
Lumix FT3 je vodotěsný a zvládne i dvanáct metrů hloubky

Přístroj snese pád ze dvou metrů, nevadí mu mráz do mínus deseti stupňů, je dokonale prachutěsný a ve vodě se s ním lze potopit až do hloubky dvanácti metrů. Při běžném rekreačním potápění do hloubky deseti metrů mu proto nehrozí žádné poškození. Kromě toho je model FT3 dodáván se snímačem s rozlišením 12,3 Mpx.

Lumix je vybaven praktickým objektivem Leica DC Vario-Elmar se širokoúhlým ohniskem, 4,6x optickým zoomem a vylepšeným optickým stabilizátorem. Rozsah ohniskové vzdálenosti odpovídá 28 až 128 mm u klasického fotoaparátu. Kromě běžného fotografování dokáže přístroj natáčet i videozáznamy v rozlišení Full HD (1920 x 1080 bodů).

Vynikající práci odvádí fotoaparát především při natáčení pod vodou, které je v mnoha ohledech praktičtější než fotografování. Při natáčení lze používat zoom a dokonce i pořídit běžný snímek, aniž by se natáčení přerušilo. Jako běžné fotografie lze použít i jednotlivá okénka videozáznamu, jejich kvalitaje dostatečná například k tisku do pohlednicového formátu nebo k použití na internetu.

3D snímky fotoaparát zvládne pomocí vlastní optiky. Po přepnutí do 3D režimu se musí nafotit podle pokynů na displeji několik snímků vybraného motivu z mírně odlišných úhlů a fotoaparát potom automaticky vybere dva z nich, které nejlépe vyhovují pro 3D zobrazení. Systém inteligentní automatiky iA nechybí stejně jako u předchozích modelů ani u FT3 řady Lumix.

Outdoorové funkce a GPS jednotka

Cestovatelům a dobrodruhům nabízí Lumix FT3 praktické outdoorové funkce jako kompas, výškoměr i barometr, který zároveň měří hloubku ponoru při potápění. Vše korunuje GPS systém s rozšířenou databází bodů zájmu – v současnosti už celý milión. Geografické souřadnice každé pořízené fotografie GPS jednotka ukládá pro jejich snadné vyhledávání a archivaci.

Mnozí uživatelé jistě ocení i možnost posílat fotografie a videozáznamy na populární sociální sítě (Facebook, YouTube a podobné) bez instalace jakéhokoli softwaru. Stačí připojit fotoaparát k počítači a snímky či záznamy odeslat. Lze k tomu tedy využít libovolné PC například v každé internetové kavárně.

Model FT3 bude na našem trhu k dispozici v polovině března v metalických odstínech oranžové, červené a modré za cenu 10 000 Kč.

Obrazová galerie: