Samsung NX11 – sada fotoaparátu a objektivů řady NX

7. 1. 2011. (redaktor: Ondřej Jánoška, zdroj: Samsung)
Samsung uvedl na trh fotoaparát NX11 – nejnovější přírůstek řady fotoaparátů NX. NX11 je vylepšený model vycházející z NX10, kompatibilní s objektivy i-Function, které byly uvedeny na trh pro NX100.
NX11 nahrává video v HD kvalitě 720p

Fotoaparát NX11 se bude prodávat s objektivem i-Function s ohniskovou vzdáleností 18 až 55 mm a s dvěma stříbrnými objektivy i-Function: širokoúhlým plochým objektivem s ohniskovou vzdáleností 20 mm a objektivem se zoomem s ohniskovou vzdáleností 20 až 50 mm.

NX11 se zaměřuje na lepší používání a přichází se změnou designu uchopení přístroje, aby bylo fotografování rychlejší a pohodlnější. Dále nabízí režim priority objektivu pro zjednodušení hledání nejlepšího režimu pro každý objektiv. Fotoaparát má také praktické tlačítko i-Function, které aktivuje běžné funkce při fotografování, jako je clona, rychlost závěrky, nastavení citlivosti ISO a vyvážení bílé.

Uživatel může vytvořit panoramatické snímky jedním stiskem a pohybem přístroje, protože nabízí panoramatický režim. Stejně jako NX10 je i fotoaparát NX11 pro lepší kvalitu obrazu vybaven snímačem APS-C, nejlepším ve své třídě. Snímač APS-C je větší než Micro 4/3, a proto snadno dosáhne vyšší kvality obrazu.

Objektivy i-Function přicházejí se zajímavým způsobem ovládání fotoaparátu. Systém s i-Function fotografům umožňuje, aby mohli měnit nastavení přirozeně levou rukou pomocí tlačítka zabudovaného přímo na objektivu, aniž by museli spustit fotografovaný objekt z hledáčku. Uživatelé mohou použitím tohoto tlačítka spolu se zaostřovacím kroužkem rychle a jednoduše přepínat mezi nastavením rychlosti závěrky, clony, korekce expozice, vyvážením bílé a nastavením citlivosti ISO, a snadněji a rychleji tak měnit nastavení přístroje při fotografování.

Hyunho Chung, výkonný viceprezident a ředitel divize Digital Imaging Business společnosti Samsung Electronics, prohlásil: „Uvedení tohoto výrobku na trh je pro společnost Samsung významné, protože posiluje naši pozici předního inovátora na trhu digitálních fotoaparátů a je dokladem našeho úsilí o inovace v segmentu kompaktních fotoaparátů. Fotoaparát NX11 přebírá nejlepší funkce z modelu NX10 a navíc má vylepšený design s přidanou funkcí i-Function u více objektivů. Představení našeho nového produktu v řadě NX je také dokladem našeho odhodlání vůči zákazníkům, že budeme inovovat na základě podnětů uživatelů ve formě snadno využitelných funkcí a vylepšeného individuálního nastavení.“

Kromě zabudovaného blesku a elektronického VGA (640 x 480) hledáčku disponuje NX11 třípalcovým LCD displejem typu AMOLED, který snižuje oslnění slunečním zářením. Díky vylepšené reprodukci barev získá uživatel živější a ostřejší obraz. Fotoaparát NX11 také umožňuje pořizovat video v HD kvalitě 720p. Větší snímač APS-C zprostředkuje nahrávání videa s menší hloubkou ostrosti a vytváření filmových efektů.