SGI Jolt – technologie pro systém Altix UV

6. 12. 2010. (redaktor: Ondřej Jánoška, zdroj: SGI)
Společnost SGI zavedla technologii Jolt, která přinese obrovské zlepšení v rychlosti, výkonu a škálovatelnosti systému Altix UV, nejrychlejšího a nejvíce škálovatelného superpočítače.

„Nejrychlejší superpočítač, Altix UV, ještě zrychlil,“ sdělil Mark J. Barrenechea, CEO společnosti SGI. „Technologie SGI Jolt vytváří bezprecedentní škálovatelnost a výkon, což činí ze systému Altix UV ideální platformu pro nejnáročnější technické, výpočetní aplikace na světě.“

Škálovatelnost systému Altix UV:

• Od 2.048 do více než 250 000 jader,
• od 16 TB do 8 PB paměti,
• od 4 do 512 kabinetů.

Systém SGI Altix UV s pomocí technologie Jolt dosahuje těchto úrovní škálovatelnosti a zároveň 1,4x snižuje latenci a 8x zvyšuje dělitelný výkon.

Technologie Jolt pro systémy Altix UV je založena na technologii propojení NUMAlink. Umožňuje systému Altix UV škálovat do 500násobného zvýšení kapacity paměti. Altix UV s technologií Jolt nyní sdílené paměti umožňuje škálovat procesory a sdílenou paměť až do velikosti největších clusterů.

„Uvedení systému Altix UV vzbudilo v odvětví HPC (high performance computingu) velký ohlas, a dokonce předčilo i naše nejoptimističtější očekávání,“ uvedl Tony Carrozza, viceprezident pro celosvětový prodej společnosti SGI. „Zákazníci společnosti SGI patří mezi největší a nejvíce inovativní HPC instituce na světě, a právě oni vítají systém Altix UV a průlomovou výkonnost superpočítačů se sdílenou pamětí. Systému Altix UV se nyní otvírají nové dveře v oblasti komerčních výpočetních trhů, což dále rozšiřuje definici superpočítačů a aplikací s nimi souvisejících.“

Profesor Stephen Hawking, který působí na univerzitě v Cambridgi a ve Sdružení COSMOS, si vybral systém Altix UV jako výpočetní platformu ke svým pokusům odhalit tajemství vzniku vesmíru a jeho následného vývoje. Mezi další zákazníky z oblasti vědy a výzkumu, kteří si zakoupili systém Altix UV, patří University of Tohoku v Japonsku, která si vybrala Altix UV jako vědeckou výpočetní platformu příští generace, Pittsburgh Supercomputing Center (PSC), University of Minnesota (ve spolupráci s National Institute of Health), Catalonia Supercomputing Centre ve Španělsku, Los Alamos National Laboratory, a Agency for Science, Technology and Research (A* STAR), vedoucí singapurská vládní agentura pro vědecký výzkum.

Systém Altix UV byl široce přijat institucemi zabývajícími se vědou o životě včetně Minnesota Supercomputer Institute, Institute for Cancer Research, National University of Singapore, Genome Institute of Singapore a týmy GenomeQuest, které vytvářejí analýzu celogenové architektury (WGA = whole-genome architekture). Altix UV také vstoupil do farmaceutického a biotechnologického průmyslu prostřednictvím zákazníků Merck, Biogemma / ETICA a Novo Nordisk. Mezi zákazníky systému Altix UV pro komerční výpočty patří Boeing, Comnetco for AT & T, Chess Technology a Raytheon.

Altix UV je schopen běhu jak aplikací využívajících sdílené paměti, tak paměti distribuované, a nabízí především vysoký výkon pokud jde o aplikace náročné na vstup/výstup či paměť - například velmi rozsáhlé databáze uložené v paměti. Společnost SGI nedávno oznámila podporu Oracle Database 11g Release 2 pro Altix UV, který běží analytické aplikace i transakční aplikace v reálném čase.

Produktová řada zahrnuje modely Altix UV 10, Altix UV 100 a Altix UV 1000 a nyní také nabízí možnost technologie Jolt.