Red Hat Enterprise Linux 6

16. 11. 2010. (redaktor: Ondřej Jánoška, zdroj: Red Hat)
Za podpory partnerů vstupuje Red Hat Enterprise Linux 6 na trh. Podnikovému IT nabízí pevné základy pro budoucnost zaměřenou na virtualizaci a cloud computing.

Společnost Red Hat oznámila dostupnost Red Hat Enterprise Linuxu 6, nejnovější verze operační platformy a vlajkové lodi společnosti definující scénu pro své serverové operační systémy pro příští dekádu. Red Hat nastavuje s Red Hat Enterprise Linuxem 6 nové standardy pro komerční open-source systémové prostředí.

Red Hat Enterprise Linux verze 6 je navržen tak, aby podporoval dnešní flexibilní a rozmanitou podnikovou IT architekturu a přinášel komplexní základy pro potřeby zákazníků na fyzické, virtuální a cloud nasazení.

Za téměř dekádu své existence získal Red Hat Enterprise Linux dobrou pověst pro svůj výkon a spolehlivost a představuje ceněnou alternativu k patentovaným operačním systémům. Zákazníci po celém světě dnes spoléhají na Red Hat Enterprise Linux pro jeho maximální výkon u kritických aplikací.

Díky zakomponování softwarových technologií vyvinutých firmou Red Hat, jejími partnery a open-source komunitou během posledních tří let, přináší Red Hat Enterprise Linux 6 rozsáhlé nové funkce. Jejich zkombinováním nabízí zákazníkům a poskytovatelům řešení špičkovou platformu, na kterou lze vyvíjet a nasazovat aplikace.
 
Rozmezí novinek sahá od vylepšení kernelu pro řízení zdrojů, RAS, výkonu, škálovatelnosti, virtualizaci a úsporu energie, přes velmi rozšířené a se standardy kompatibilní vývojové prostředí, až po komplexní škálu aktualizací serveru a desktopových aplikací. Je navržen tak, aby zlepšil rychlost, snížil náklady a zredukoval složitost IT pro zákazníky.

Red Hat Enterprise Linux 6 je zajímavá volba pro uživatele, kteří chtějí přejít z Unixu na Linux a je silnou alternativou k Microsoft Windows Serveru. Zavedením standardů pro nasazení open source řešení poskytuje Red Hat Enterprise Linux také špičkové inovace pro soukromé a veřejné nasazení cloud computingu.

„Red Hat Enterprise Linux je už několik let pro mnohé velké podniky platformou pro kritické aplikace. Zákazníci jako British Airways, Citi a NTT Communications se staly blízkými partnery při vývoji Red Hat Enterprise Linuxu. Nyní vstupujeme do éry podnikového IT, kde pružnost, přenositelnost a součinnost jsou důležitější než kdy jindy. A dnes přinášíme platformu, kterou zákazníci potřebují. Toto bylo vždy naším cílem," řekl Paul Cormier, výkonný viceprezident a prezident oddělení produktů a technologií v Red Hat.

„Přinášíme otevřenější, spolehlivější a komplexnější produkty, než jsou na trhu. Budoucnost je zde s platformou navržena tak, aby zákazníky přenesla do příští generace virtualizace a cloud architektury,“ dodává Cormier.

Red Hat Enterprise Linux 6 obsahuje stovky technických vylepšení, funkcí a doplňků, které nabízejí zákazníkům významný technologický náskok před jinými alternativami na trhu. Nabízí:

• Vysoce optimalizovanou aplikační platformu pro rozsáhlé, centrálně řízené podnikové nasazení,
• zvýšenou efektivitu s poslední generací vysoce škálovatelných hardwarových systémů,
• špičkový virtualizační výkon, flexibilitu a zabezpečení pro hostitelské i hostující prostředí,
• rozšířenou podporu funkcí navrženou pro minimalizaci ekologického dopadu a uhlíkové stopy IT systémů.
• platformu vhodnou pro dlouhodobé, stabilní nasazení a zároveň s možností začlenění nových technologií pro fyzické, virtuální a cloud nasazení.

Jedním z hlavních faktorů vedoucího postavení Red Hat Enterprise Linuxu je jeho rozsáhlý systém certifikovaných hardwarových platforem a softwarových aplikací. Red Hat si klade za cíl nabídnout svým zákazníkům bezkonkurenční výběr a jeho jednoduchý model „certifikovat jednou, nasadit kdekoli“ nabízí poskytovatelům softwaru a zákazníkům větší flexibilitu nasazení. Red Hat Enterprise Linux 6 je navíc navržen tak, aby maximálně optimalizoval možnosti dnešních hardwarových systémů partnerů, jako jsou AMD, Cisco, Dell, Fujitsu, Hitachi, HP, IBM, Intel a NEC a zároveň usnadňoval začlenění i schopnosti systémů budoucích.

„Red Hat Enterprise Linux 6 byl navržen tak, aby maximálně využil stupně integrace procesorových jader a energetickou efektivitu dostupnou u špičkových serverů založených na platformě AMD Opteron 6 000 a 4 000,“ řekl Margaret Lewis, ředitel softwarové strategie v AMD. „Kombinací impozantního výkonu, škálovatelnosti, virtualizace a výkonnosti řešení Red Hat Enterprise Linuxu 6 s AMD serverem mohou pomoci našim společným zákazníkům omezit náklady a rozšířit možnosti jejich počítačové infrastruktury.“

„S rozšířením linuxových systémových prostředí umožňuje kombinace Red Hat Enterprise Linuxu 6 a Cisco Unified Computing Systému zákazníkům dosáhnout vyšší produktivity IT, ale zároveň přináší nižší celkové náklady na vlastnictví, větší výkon a zvýšenou bezpečnost,“ říká Lew Tucker, viceprezident a technologický ředitel cloud computingu společnosti Cisco.

„Virtualizační technologie nebyla nikdy důležitější a umožňuje přechod na rentabilní a škálovatelné modely cloud computingu. Ve společnosti Cisco jsme obzvlášť hrdí na hodnotu dodávanou společně s Red Hat všem zákazníkům našeho Unified Computing Systému s chytrým řízením a na hardware virtual I/0 umožňující přinést větší kontrolu, přehled a výkon virtualizovaných aplikací,“ říká Tucker.

„Red Hat Enterprise Linux spolu se servery Dell PowerEdge umožňuje zákazníkům vytvářet, spravovat a udržovat efektivní datová centra při současném zachování flexibility a možnost volby,“ řekl Tim Mattox, viceprezident produktového marketingu společnosti Dell. „Špičková technologie Red Hat Enterprise Linuxu 6 na platformě Dell nabízí výjimečnou hodnotu před RISC alternativami.“

„Red Hat a Fujitsu od roku 2003 úzce spolupracují na vývoji a vylepšování Red Hat Enterprise Linuxu pro provoz kritických systémů s vysoce spolehlivými hardwarovými a softwarovými produkty Fujitsu,“ řekl Yoichi Hori, prezident Platform Software Business Unit společnosti Fujitsu. „Jsme rádi, že Red Hat Enterprise Linux 6 umožní našim zákazníkům provozovat své systémy ve více stabilním prostředí.“

„Hitachi vítá vydání Red Hat Enterprise Linuxu verze 6. Očekáváme, že Red Hat Enterprise Linux 6 bude výrazně podporovat rozšiřování Linuxu na trhu díky zvýšené spolehlivosti v porovnání s Red Hat Enterprise Linuxem verze 5,“ řekl Daisuke Sasaki, generální ředitel Platform Software v softwarové divizi společnosti Hitachi.

„Hitachi vyvíjel společně s Red Hat zesílenou RAS funkčnost jádra Linuxu ve spojení s našimi vysoce spolehlivými přidanými funkcemi, které jsou k dispozici prostřednictvím podpory Hitachi 360. Red Hat a Hitachi poskytují zákazníkům spolehlivé a pohodlné linuxové systémové prostředí. S novým Red Hat Enterprise Linuxem 6 budeme schopni přinést tyto výhody většímu množství zákazníků,“ popisuje Daisuke Sasaki.

„Klienti potřebují operační platformy, která dokážou vyhovět celé řadě modelů datových center,“ řekl Scott Farrand, viceprezident pro infrastrukturu serverů a software v HP. „Optimalizace Red Hat Enterprise Linuxu na serverech ProLiant 6 rozšiřuje možnosti open source pro konvergovanou infrastrukturu HP umožňující klientům automatizaci, škálovatelnost nebo virtualizaci jejich systémového prostředí, aby nejlépe vyhovovalo jejich obchodní požadavkům.“

„Red Hat a IBM spolupracují více než deset let na záměru přizpůsobit Red Hat Enterprise Linux a IBM platformy pro potřeby našich společných zákazníků,“ řekla Jean Staten Healy, ředitelka celosvětové cross-brand Linux strategie společnosti IBM. „Kombinace Red Hat Enterprise Linuxu verze 6 a IBM technologie nabízí našim společným zákazníkům i další vylepšení pro kritické aplikace a virtualizované a cloud nasazení, zvláště v kombinaci se schopnostmi našeho nejnovějšího IBM hardware. Red Hat Enterprise Linux 6 byl navržen pro dosažení co největší škálovatelnosti a výkonu a je velmi důležitou novou platformou.“

„Red Hat a Intel se společně zaměřují na přinášení inovací pro podniky zkombinováním schopností našeho hardware a software světové třídy. Tato spolupráce se rozšiřuje po celé síti nezávislých prodejců software, OEM a prodejců operačních systémů s cílem zajistit inovaci na všech úrovních řešení,“ řekl Doug Fisher, viceprezident softwarové a servisní skupiny Intelu a generální manažer divize systémového software.
 
„Red Hat Enterprise Linux verze 6 na procesorech Intel Xeon nabízí výhody rozsáhlé škálovatelnosti, výkonu, spolehlivosti a dostupnosti, které jsou ideální pro virtualizaci a cloud systémové prostředí. Red Hat Enterprise Linux běžící na Intelu je špičková volba pro dnešní náročná datová centra s kritickými systémy,“ vysvětluje Doug Fisher.

„Očekáváme, že Red Hat Enterprise Linux 6 se svou vynikající škálovatelností, stabilitou a dostupností zvýší rozšířenost Linuxu a globální expanzi linuxového trhu,“ uvedl Kotetsu Ohmiya, generální manažer první IT softwarové divize, NEC Corporation. "Systémová architektura NEC kombinující Red Hat Enterprise Linux 6, Expresscluster, další middlewarová řešení NEC a serverovou řadu Express5800 Series zajistí bezprecedentní rozšířenost Linuxu pro kritické systémy.“