Řada mikrobaterií Sony bez rtuti opět rozšířena

10. 11. 2010. (redaktor: Pavel Gregor, zdroj: Sony)
Společnost Sony představila první bezrtuťovou stříbro-oxidovou baterii v roce 2005. Od té doby rozšiřuje nabídku baterií, které neobsahují tuto nebezpečnou znečisťující látku. Výsledkem této snahy je letošní představení dokončené řady 34 bezrtuťových oxido-stříbrných baterií.

Zatímco stříbro-oxidové baterie se ideálně hodí do hodinek, alkalické minibaterie se široce uplatní v zařízeních, jako jsou hračky, kalkulátory nebo přenosná rádia bez jakéhokoli vlivu na jejich výkon nebo bezpečnost.

Díky inovacím značky Sony může nyní obrovské množství zařízení být napájeno bateriemi, které neobsahují rtuť. Následovat bude významný pokles rtuti unikající do přírody z mnoha milionů použitých baterií.

Tyto bezrtuťové technologie doplňuje ještě třetí, která rtuť neobsahuje a nikdy neobsahovala: lithium-magnesiová baterie. Tento třetí typ, jehož použití je velmi rozšířené u dálkových ovladačů centrálního zamykání automobilů, hodinek, hodin a fotoaparátů, doplňuje a uzavírá řadu mikrobaterií Sony.

Díky nabídce tří různých bezrtuťových technologií si zákazníci mohou vybrat mikrobaterii značky Sony vhodnou pro téměř každé použití. „Společnost Sony je přesvědčena, že může sehrát významnou úlohu v úsilí o budování ekologičtějšího světa. Proto jsme investovali do moderních technologií, které budou přínosem jak pro životní prostředí, tak pro naše zákazníky,“ říká pan Masaya Morio, generální ředitel Energy & Retail AV Media, Media & Peripherals Europe, Sony France. „Alkalická minibaterie s 0 % rtuti je ekologická při výrobě i při používání, ale nijak nesnižuje výkon. Úspěšný vývojem bezrtuťové alkalické minibaterie se uzavřela řada malých baterií značky Sony, které nyní zahrnuje alkalické, oxido-stříbrné a lithiové minibaterie.“

Pozitivní dopad bezrtuťových technologií Sony na životní prostředí jasně dokumentují následující čísla:

• Sony prodá každoročně přibližně 400 milionů oxido-stříbrných článků a alkalických minibaterií;
• zavedením bezrtuťových výrobků klesne roční spotřeba rtuti o 470 kilogramů;
• pouhý 1 gram rtuti dokáže znečistit 400 litrů vody.