První spojení datových center rychlostí 100 Gb/s

30. 7. 2010. (redaktor: Milan Loucký, zdroj: )
Společnosti Alcatel-Lucent a T-Systems oznámily, že poprvé dosáhly při propojení vysoce výkonných datových center mezi Drážďany a technickou univerzitou Bergakakademie Freiberg rychlosti 100 Mb/s (100G) na komerčně používané lince 60 km dlouhé. Tato technologie využívá IP a optické technologie.

Tato kombinace umožňuje lepší škálovatelnost, výkon a kompatibilitu pro hlavní, přístupové i metropolitní sítě. Data mezi dvěma univerzitami jsou tak zpracovávána v reálném čase a přenášena rychlostí 100G na jedné vlnové délce vůbec poprvé.

Extrémní kapacita 100G komunikačního pásma  zajišťuje lepší spolupráci mezi výzkumnými institucemi a bude využita pro zajištění vyspělejších možností k poskytování virtualizovaných služeb a připraví prostor k rozšíření multimediálních aplikačních technologií. Konkrétně tato nová širokopásmová linka vytvoří v datovém centru výzkumné zázemí, ve kterém budou v reálných podmínkách hodnoceny vlastnosti aplikací a služeb požadující dostatečnou šířku komunikačního pásma. Výzkumní pracovníci obou univerzit využívají instalaci ke studiu zdrojových požadavků virtuálních serverů v klastru, paralelních souborových systémů Lustre, řešení síťových úložišť a videokonferenčních aplikací v reálném čase při plném zatížení.

Centrum pro informační služby a High Performance Computing (ZIH) technické univerzity Drážďany a technická univerzita Bergakademie Freiberg budou využívat této síťové technologie nové generace pro testování aplikačních scénářů na bezprecedentní výkonové úrovni. Pro distribuci dat v paralelním souborovém systému Lustre, bude ZIH úzce kooperovat s univerzitou v Indianě v rámci dohody o spolupráci. Další testy zahrnují virtuální servery v klastru, řešení síťových úložišť a videokonferenční aplikace v reálném čase. Zvláštní důraz bude kladen na kvalitu poskytovaných služeb pod vysokým zatížením. Infrastrukturu úložiště dat pro testy poskytla společnost DataDirect Networks (DDN).Využitím architektury Alcatel-Lucent - High Leverage Network (HLN) představuje tento projekt první nasazení sítě, která ilustruje výhody hladké interakce mezi optickými komunikačními systémy a službami IP směrovačů pomocí 100G linek. Jedinečná kombinace nabízí zlepšení v celkovém škálování sítě od dnešních 10G a 40G až po 100G, snížení spotřeby energie a provozní zjednodušení, což jsou hlavní faktory pro řešení transformace páteřní sítě od společnosti Alcatel-Lucent. Klíčovými prvky 100G řešení, implementovaného mezi univerzitou v Drážďanech a Bergakademie Freiberg, je Alcatel-Lucent 1830 Photonic Service Switch, vybavený 100G technologií nové generace, a Alcatel-Lucent 7750 Service Router se 100G rozhraním Ethernet.