Systémy IBM Power7 získaly známku Energy Star

13. 4. 2010. (redaktor: Milan Loucký, zdroj: )
Power 750 Express a Power 755 s procesory POWER7 od IBM jsou první čtyřsocketové systémy ve své třídě, které splnily podmínky pro získání známky Energy Star.

Počítačový systém má nárok získat známku Energy Star, pokud splní určité normy pro napájení a energetickou účinnost a také v pravidelných intervalech poskytuje uživatelům údaje o spotřebě energie, tepelném vyzařování a využití procesoru. Kromě toho musí výrobce poskytnout informace o jeho příkonu a výkonu americkému Úřadu pro ochranu životního prostředí (EPA) a Ministerstvu energetiky, které spoluřídí program Energy Star.

Systémy Power 750 Express a Power 755 s inovovaným procesorem IBM Power poskytují až čtyřikrát vyšší výkon za stejnou cenu – a jsou třikrát až čtyřikrát energeticky efektivnější než systémy Power6, které nahrazují. Díky svým funkcím řízení spotřeby energie pomáhají servery Power 750 Express a Power 755 klientům maximálně využít každou kilowatthodinu spotřebované energie. Kromě úspory energie šetří také místo v datovém centru.

Mikroprocesory Power7 jsou vybaveny inteligentními funkcemi, které pomáhají dynamicky optimalizovat spotřebu energie a výkon, aby vyváženě plnily požadavky pracovních úloh:

• Režimy Power Saver Mode a Dynamic Power Saver Mode: Tyto režimy omezují spotřebu energie snížením frekvence procesoru na polovinu, případně optimalizují spotřebu energie modulací napětí a frekvence.

• Processor Core Nap: Režim nízké spotřeby, ve kterém hardware při nepřítomnosti pracovní úlohy zastaví běh procesorového jádra zablokováním většiny obvodů uvnitř jádra.

• Processor Folding: Tato funkce přizpůsobuje a optimalizuje počet procesorů přidělených aktuální pracovní úloze a nepotřebné procesory přepíná do módu Nap (módu „krátkého spánku“).

• EnergyScale pro vstupní/výstupní systémy: Systémy IBM Power7 automaticky vypínají prázdné nebo nevyužívané sloty adaptéru PCI.

Program Energy Star se zaměřuje na ochranu životního prostředí prostřednictvím označování a propagace energeticky účinných produktů. Společnost IBM se aktivně podílela na vývoji specifikací Energy Star pro serverová a úložná zařízení a pomáhala při vývoji kritérií poskytnutím technických odborných informací a provozních údajů zařízení.