Společnost Apple zveřejnila své výsledky

27. 1. 2010. (redaktor: Milan Loucký, zdroj: )
Apple zveřejnil finanční výsledky za první čtvrtletí fiskálního roku 2010, který skončil 26. 12. 2009. Společnost zaúčtovala výnosy ve výši 15,68 miliard dolarů a čistý zisk za čtvrtletí ve výši 3,38 miliard dolarů, nebo také 3,67 dolarů na akcii.

V tomtéž čtvrtletí předchozího roku dosáhly výnosy výše 11,88 miliardy dolarů a čistý zisk za čtvrtletí výše 2,26 miliard dolarů, nebo také 2,50 dolarů na akcii. Hrubá marže se zvýšila na 40,9 procenta oproti 37,9 procenta v tomtéž čtvrtletí předchozího roku. Mezinárodní prodeje se na čtvrtletních výnosech podílely 58 procenty.

Společnost Apple za čtvrtletí prodala 3,36 milionu počítačů Macintosh, což představuje 33procentní jednotkové zvýšení oproti témuž čtvrtletí předchozího roku. Za první čtvrtletí také prodala 8,7 milionu telefonů iPhone, což představuje 100procentní jednotkové zvýšení oproti témuž čtvrtletí předchozího roku, a 21 milionů zařízení iPod, což představuje osmiprocentní jednotkové snížení oproti témuž čtvrtletí předchozího roku.

Během čtvrtletí se společnost Apple rozhodla zpětně zavést upravené účetní předpisy americké Rady pro finanční účetní standardy (FASB) v souvislosti s rozlišováním určitých výnosů. Zavedením nových účetních předpisů se významně změní způsob účtování určitých položek, zejména prodejů produktů iPhone a Apple TV.

Nové účetní principy mají za následek, že společnost Apple účtuje v podstatě všechny výnosy a náklady na produkty iPhone a Apple TV v okamžiku jejich dodání zákazníkům. Podle původních účtovacích principů byla společnost povinna účtovat prodeje telefonu iPhone i zařízení Apple TV prostřednictvím předplatného, protože naznačila, že může v budoucnosti příležitostně poskytovat k těmto produktům blíže neurčené bezplatné funkce a upgrady softwaru. Při účtování prostřednictvím předplatného byly výnosy a související náklady na prodej přístrojů iPhone a Apple TV v okamžiku prodeje odloženy a lineárně odepisovány po dobu odhadované životnosti jednotlivých produktů. To mělo za následek odložení značných částek výnosů a nákladů na prodej, které souvisely s produkty iPhone a Apple TV.

Vzhledem k tomu, že společnost Apple začala prodávat iPhone i Apple TV ve fiskálním roce 2007, byly nové účetní principy zavedeny zpětně, jako by byly používány ve všech předchozích obdobích. Následkem toho byly revidovány hospodářské výsledky jednotlivých čtvrtletí fiskálních roků 2007 až 2009. Společnost Apple věří, že zpětné zavedení poskytne analytikům a investorům co nejlépe srovnatelné a využitelné finanční informace a lépe vystihuje základní ukazatele výkonnosti společnosti.