Home Cinema a BD festival na plný plyn

16. 10. 2009. (redaktor: Milan Loucký, zdroj: )
Ve čtvrtek a v pátek 15. a 16. 10. se uskutečnila výstava spotřební techniky a high-end systémů Cinema Praha v komplexu hotelů Angel´s hotel Praha. Pro zájemce je výstava otevřena ještě i v sobotu 17. 10. 2009.

Protože seznam vystavovatelů najdete nejsnáze tady, chceme jen upozornit na to, že zde k vidění byly opravdu zajímavé kusy hudební i z oblasti videa. Poprvé se na našem trhu prezentovaly špičkové televizory společností Metz a Loewe, v mnoha stáncích byly televize Loewe použity jako referenční vzorky.

Součástí předvádění byly i tuningy aut od společnosti Pionner. K vidění byly úžasné hrající kusy nábytku od Bose, Quadral, Harman Kardon, Tanoy, ale také třeba čské firmy AQ (Acoustique Quality), která předvedla kromě špičkových a dostupných reprosoustav mj. i gramofon Pro-Jet 6 PerspeX. Na výstavě bylo možné získat dokonce i LP desky. Epson ukázal nové projektory pro domácnost i kino, stejně jako společnost Eurostar Ostrava, která prezentovala profesionální projektory Sony pro kina.

Zajímavá expozice byla u Vogel's, zaměřená především na držáky a stojany na AV techniky do domácností.

Pokud vás audio- a videotechnika nenechává chladnými, určitě na tuto zajímavou výstavu zajděte ještě zítra. Pro inspiraci se to určitě hodí.

Výstavu vhodně doplnily i odborné konference, které se konaly v přilehlých sálech Village Cinemas. Největším hitem přednášek byl Niels Leibbrandt, šéf skupiny Blu-ray Assotiation, která v podstatě hýbe světem BD. Kromě něj i vystoupení firem Sofatronic, která ukázala možnosti BD-Live a úpravy filmů. Dále společnosti Brickbox, která ukazovala princip restaurace starších filmů – na příkladu Kristiána s Oldřichem Novým, kde je opravena scéna „Odcházím“ tak, že na novém masteru, připravenéím pro BD zpracování, úplně zmizely šumy, praskání, lupance, škrábance a tak dále. Zajímavá byla i přednáška výrobce monitorů Eizo, který ukázal nové modely multifunkčních zobrazovacích zařízení, protože, jak řekl zástupce společnosti, nejde už jen o monitory, ale obecně o zobrazovače, protože se používají i pro zobrazení videa. Tyto monitory a zobrazovače jsou světovou extratřídou, protože teplotu barev lze nastavit podle několika barvených schématt Adobe a jiných, ale i doladit podle oka uživatele – vždy ve špičkové a živé kvalitě.